Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Sygdomme og skadedyr » Bladlus
Bladlus
Bladlus


Bladlus er nok den mest kendte form for lus, der især ødelægger roserne. Men der findes mange andre ødelæggende lus, som kan skade både blomster og planter inde som ude.


Bladlus:

Bladlus er små dråbeformede insekter, typisk 1–3 mm lange, bl.a. karakteriseret ved to bagudrettede rygrør, der stikker ud på bagkroppen. De suger plantesaften ud og kan derved forårsage deformiteter og nedsat vækst, ligesom de ofte overfører forskellige virussygdomme mellem planterne og give anledning til svampevækst i honningduggen, som er deres ekskrementer.
Cellen dør efter "stikket". Så længe der er tale om et enkelt eller få stik, betyder det ikke noget, men når mange celler går til, tager det pynten af planten.

Bladlus føder hele sommeren levende unger i stort antal, og der kan derfor hurtigt dannes store bladluskolonier på planterne. Det, der gør bladlus til et problem er, at de formerer sig med lynets hast. Beregninger viser, at et bladlusepar, der får 20 unger, i løbet af 5 generationer bliver til 100.000 individer!

Som om det ikke var nok, kan hunne om sommeren føde levernde unger uden hannes mellemkomst. Gentages beregningen på den ukønnede formering, taler vi om mere end 3 millioner individer i 5 generation. Derfor gælder det om at sætte ind med bekæmpelse, så snart de første angreb opdages.

Der findes mange arter af bladlus, som kan angribe drivhusplanter, men det er typisk nogle få arter der dominerer - agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus. Bladlusenes farve varierer fra grøn til gul, over rødlig til sort.

Deres levealder er afhængig af lufttemperaturen - ved 7°C kan de leve i ca. ½ år. Er temperaturen højere - omkring 25-30°C, kan de kun overleve i ca. 2 uger.


Uldlus:

Der er flere arter af uldlus. De små 1. stadie larver ("vandrelarverne") spredes meget let, hvor planterne rører hinanden, og selv de voksne hunner bevæger sig let på planten. Her suger de plantesaft og udskiller "honningdug", der kan give en klistret belægning på bladene. De lever ca. 1½ mdr. ved 20°C. Hver hun lægger op til 300 æg, og kan leve i op til 8 måneder.


Mellus:

Der er to forskellige arter af mellus, der skaber store problemer i væksthuse. Det drejer sig om væksthusmellus og bomuldsmellus. De lægger æg på bladene, hvorfra der udvikles en larve. Den vandrer til et passende sted på bladet, hvor den slår sig ned resten af larvetiden. Herefter forpupper den sig og ud af puppen klækker den voksne mellus - også kaldet hvide fluer.


Skjoldlus:

Skjoldlus er meget svære at bekæmpe, fordi både lus og æg ligger godt beskyttet under skjoldene. Det eneste, man kan forsøge, er at skrabe alle skjoldene af, hvorefter der sprøjtes med InsektFri og/eller LuseFri. Æggene bekæmpes ikke, og det er derfor nødvendigt at sprøjte flere gange med nogle dages mellemrum, så nyudklækkede lus også dræbes.

Der findes mange forskellige arter af skjoldlus. Skjoldlus kan ikke flyve og er oftest kun i stand til at bevæge sig rundt på planten i de første larvestadier. Herefter slår skjoldlusen sig ned på et fast sted på planten. Æggene lægges under skjoldet , og af æggene klækker små larver, der fordeler sig på planten.


Honningdug:

Blad-, mel-, uld- og skjoldlusen udskiller store mængder ekskrementer, også kaldet honningdug. Honningduggen lægger sig på planterne og hæmmer derved deres vækst. I honningduggen kommer der ofte en svamp (sodskimmel), som ses som et sort lag på planternes blade. Honningduggen tiltrækker specielt myrer udendørs, da myrerne bl.a. lever af at "malke" bladlusene. Myrer flytter ligefrem rundt efter bladlusene.

Udvalgte artikler
Asparges
Asparges er en af de ældste, dyrkede køkkenurter. Helt fra oldtiden har asparges været kendt og dyrket i Ægypten og Romerriget og værdsat som en stor delikatesse. Her i landet omtales aspargesplanten fra det sekstende århundrede, dog hovedsageligt kun dyrket i herregårdshaverne
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Hængebøg
Hængebøg er middelt voksende overhængende træ, Hængebøg har ovale grønne blade som om efteråret bliver gulbrune.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Dronningebusk
Dronningebusk har kun været dyrket i danske haver i 50 år. Den stammer fra Kina og blev via England indført til Danmark af planteskoleejer Aksel Olsen i Kolding. Han gav den følgende ord med på vejen: »Dronningebusk fra Kina er en virkelig dronning blandt blomsterbuske, fuldendt skøn på alle måder, rigere blomstrende end andre buske, når den først er rodfæstet.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tomatskimmel
Det kan være svært at se forskel på tomatskimmel (Phytophthora infestans - samme art som kartoffelskimmel) og gråskimmel,
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr