Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Pampasgræs
Pampasgræs
Pampasgræs
Cortaderia selloanaPampasgræs er en kraftigt voksende tue med lange smalle, overhængende, blågrønne blade med meget skarpe kanter.

Den bliver omkring 1 m høj, stråene med blomst godt et par meter.

I august – september blomstrer den med små blomster samlet i store fjerlignende aks for enden af 2 m høje strå.

Disse lyse aks er overhængende og får planten til at ligne en fontæne. Selv efter blomstring har den et flot udseende, og om vinteren er aksene flotte med rim eller lidt sne.

Pampasgræs er en stedsegrøn og flerårig, men urteagtig græsart.

Tuen består af tætsiddende, grundstillede blade. Bladpladen er overhængende med parallelle ribber og skarpt, men fint savtakket rand. Oversiden er blågrøn, mens undersiden er næsten helt grå.

Blomstringen foregår (på den nordlige halvkugle) i august-november. Ved den tid kan man se blomsterne samlet i kompakte, endestillede stande, hvor aksene er 3-7 blomstrede. De enkelte blomster er 3-tallige og uregelmæssige, som sædvanligt hos græsserne.

Rodsystemet er kraftigt og både dybtgående og vidt udbredt. Vore fugtige vintre fremkalder dog ofte råd i rødderne, hvad der gør planten sårbar.

Pampasgræs når i hjemlandet en højde på 3 m og en bredde på 1,5 m. Bladene er samme sted op til 2 m lange, mens blomsterstanden kan blive op til 1 m lang. Hos os er planten dog betydeligt svagere og målene bliver snarere 1 x 0,75 m i henholdsvis højde og bredde.


Højde:
1-2 m.

Lys:
Fuld sol.

Vand:
Rigeligt.

Jord:
Let, veldrænet.

Gødning:
Blandingsgødning om foråret.

Pasning:
Tørt vinterdække i f.eks. en balje.

Formering:
Såes indendørs i februar- marts.
Planterne dyrkes frostfrit i potte i mindst 2 år


Prydgræssets dronning

På Argentinas græssletter bliver Pampasgræs hen ved 3 m højt, og selv hos os bliver det næsten mandshøjt. Det er ingen overdrivelse at udnævne denne pragtfulde steppeplante til dronningen blandt prydgræsser, men desværre har planten en meget uheldig egenskab.

Den kan have vanskeligt ved at klare sig i nordisk klima.


For at få virkelig glæde af den bør den stå i en solkrog, f.eks. i en atriumgård.


Silkeskinnende efterårsduske

Hvor Pampasgræs trives, danner det meget store klynger af meterlange, smalle og hårde, buede græsblade.

Selve strået er tykt som en barnbuskæp. Akset er meget stort og duskagtigt.


Planten er en tvebo. Hunplanten får smukke, sølvhvide. silkeskinnende duske i september- november. Det har givet græsset sit andet navn »Sølvgræs«.


Udsøgte dyrkningsbetingelser

Pottedyrkede planter kan overvintre lyst og frostfrit.

Det tredie år vælges voksestedet med stor omhu. Det skal absolut være et solrigt sted i læ, i porøs jord, kvælstofrig blandingsgødning om foråret og regelmæssig vanding i vækstperioden.

Vinterdækket skal være tykt og tørtr udplantning

Udvalgte artikler
Stedsegrønne
Stedsegrønne beholder nåle eller blade, dog ikke for evigt. Der er en løbende udskiftning, hvor de ældste blade eller nåle droppes pø om pø.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Let lugearbejdet
Med et tæppe af bunddækkeplanter i havens bede kan man spare mange timer med hakkejernet og få en smukkere have oven i købet
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Anemone
Den vildtvoksende anemone er en typisk skovbundsplante, der trives i fugtig, rig løvjord med let alkalisk reaktion. I haven bør man altså efterligne dette miljø så langt som muligt
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bassinplanter
Planterne giver havebassinet karakter og skaber sammenhæng med resten af haven. De hjælper også med at skabe biologisk balance i vandet. Næringsstoffer, som ellers vil få algerne til at trives, omdannes til smukke blade og blomster. Desuden producerer flere planter også ilt til vandet.
Artikel kategori: Havedammen