Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Hængebirk
Mellemstort træ som kan blive op til 16-18 m højt. Det tager dog mange år før træet er fuldt udvokset og træet kan beskæres.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
kartoffelskimmel
Når først nogle kartofler i nabolaget er smittede, som oftest i juli, spredes sporerne imidlertid over store afstande - og lander sandsynligvis også på dine kartofler... Smitten kan også komme fra frilandstomater, som skulle være meget modtagelige. Hold øje med bladene på disse, hvis du har sådan nogle.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Beskæring af træer
En del haveejere er bange for at beskære træer. At beskære korrekt er en færdighed, der udvikles over en årrække, ofte ved at forsøge sig frem, men der findes en række gode råd og principper, som kan hjælpe dig helt fra starten.
Artikel kategori: Beskæring
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havekalender » Juni
Juni
Juni

Løgblomster

Bladene på forårets løgblomster, der blev lagt i jorden i efteråret som tulipan og narcis, er begyndt at visne ned. Man bør ikke klippe dem af, før de er helt visnet ned, men kan starte med at bøje dem, så det visne ikke syner for kraftigt. Lader man dem stå til de er helt visnet ned, giver man dem mulighed for at trække al energi fra bladene ned i løgene, som så giver en ekstra flot blomstring det næste år. Kan man ikke vente, til de er helt visne, skal man som minimum lade bladene være slappe og blege.
Snart blomster alle sommerens løgplanter frodigt. Alle de løg, man har lagt i jorden om foråret, skyder nu op ad jorden og begynder blomstringen i løbet af juni måned.

Vanding af kartofler

Alle planter og grøntsager har brug for vand, men især kartofter mangler hurtigt vand. Hvis de hænger med bladene i solskin er det høje tid at vande. Snart står kartoflerne meterhøje, og har de fået gødning går det stærkt. Vand hellere grundigt (30 mm) i stedet for at vande i flere omgange. Fiberdug holder på varmen og fugtigheden og sørger samtidig for, at ukrudtet ikke får overtaget.

Tynd ud i grøntsagerne

Med mindre man har sået alle sine grøntsager med frøbånd, som automatisk fordeler frøene med en passende afstand mellem dem, skal man tynde ud i rækkerne. Hvis man ikke giver den enkelte grøntsag plads til at udvikle sig, risikerer man, at udviklingen hæmmes, man får et mindre udbytte samt meget mindre grøntsager. Især iblandt gulerødderne skal man tynde ud, ellers får man en masse små, tynde gulerødder, som ingen gider skrælle. Den anbefalede såafstand står bag på frøposerne.

Så flere gange

Har man ikke så megen plads i sin køkkenhave, kan man med lidt planlægning nå at høste to afgrøder på en del af arealet. Efterhånden som man graver kartofler op og høster salat, spinat og ærter, kan man godt så nye frø på denne jord. Man kan derfor så i begyndelsen af juni og så igen 2-3 uger efter, så man hele tiden har små udplantningsplanter klar til de bare stykker jord. Det er f.eks. en god idé at så salat hver 14. dag, så der er noget hele sommeren. Dog spirer salat ikke ved temperaturer over 20 grader C, så man bør holde bedet fugtigt og i skygge de få dage, det varer, at få spiringen i gang.

Stauder

De første stauder blomstrer allerede nu i al deres pragt. En del af de flotte stauder, kan man selv så og på den måde få rigtig mange planter for næsten ingen penge. Og så må man jo ikke glemme fornøjelsen ved selv at "lave" sine egne planter, som blomstrer år efter år. Albertines Have har en del stauder i frøsortimentet - skynd dig at købe dem, inden frøstativerne forsvinder fra butikkerne for i år.

Skadedyr

Haven er jo særdeles levende om sommeren, og også de små og store skadedyr er kommet til. Der er lus på roserne, solsorte og katte skaber i jorden i køkkenhaven, larver spiser af afgrøderne og den såkaldte dræbersnegl, kan være et yderst ødelæggende bekendtskab. Det er vigtigt at lade naturen gå sin gang, men også vigtigt at bekæmpe skadedyrene så godt som muligt. .

Hækklipning

Traditionelt set bør man af afluttet sin hækklipning inden Sankt Hans, men mange venter dog til omkring 1. juli. Når hækken lige er klippet giver det lys og luft til mange af havens andre planter.
Sørg for at holde øje med fuglereder i hækken - der er mange fugle, som har æg eller unger i rederne endnu, så vær varsom med hækklipperen og undlad helst at klippe en hel meter til hver siden af reden og på begge sider af hækken. Klip heller ikke i toppen, da fugleungerne har brug for læ, ly og skygge - og desuden behøver de beskyttelse fra katte og andre dyr, der ynder at spise de små unger.
Hækaffaldet er glimrende som dækmateriale mellem f.eks. kartofler, porrer eller kål. Det holder på fordampningen og hindrer ukrudt i at gro.

Ferietid

Hvis man rejser væk i kortere eller længere tid, må man ikke glemme at sørge for, at der bliver vandet og luftet ud i drivhuset. Åbn evt. vinduerne i drivhuset. Hvis man ikke har nogen til at passe køkkenhaven i ferien, bør man vande den grundigt igennem lige inden afrejse. Fjern ukrudtet inden ferien, så det hele ikke er vokset til, når man kommer hjem.

Ukrudt

Ukrudtet vokser med en vældig fart i denne tid. Sørg for at luge det væk i bede og køkkenhave og få hele roden med op. Dette er nemmest, når jorden er gennemvåd, som lige efter et kraftigt regnvejr. Under træer, mellem fliser og lign. kan man mbruge ukrudtsmiddel. Ukrudtet kaster frø, hvis det ikke fjernes i tide, og hvis det når så vidt, bliver problemet hurtigt meget stort.

Frugthaven

Bierne er på vingerne, og det skal alle haveejere være glade for. Jo flere bier, jo større chance er der for at blomsterne bestøves.
Juni har ofte en ret fugtig varme. Det giver grobund for meldug i frugtbuskene. Meldug viser sig som en hvid belægning på bladene, og der er intet at stille op, når først skaden er sket. Meldug kan til en hvis grad forebygges med økologiske produkter. Men er man plaget af meldug, er det langt bedre at skifte planterne ud til sorter, der ikke kan få sygdommen. For eksempel Invicita stikkelsbær og Ben Adler det meldugsfrie solbær.


Drivhuset

Når agurkerne skal i jorden, skal jordtemperaturen være 22 grader. Kommer planterne i for tidligt, rådner de let ved roden. Agurk skal beskæres, og der er mange teknikker. Ved den første halve meter skærer man sideskuddene væk, så der kun er et blad tilbage ud over frugten.
Videre frem til halvanden meter efterlades to blade på et sideskud. Kommer man over de halvanden meter, lader man tre blade sidde tilbage pr. sideskud.
Tomat er mere enkelt. Her fjernes alle sideskud.
Vinen beskæres, så der er to blade over frugten på alle sideskud.
Figen beskæres 5-6 blade over sommerskud.
Fersken tyndes ud, men husk at næste års fersken kommer på de nyudvoksede skud.
Melon beskæres ved at fjerne alle sideskud efter andet blad.
Peber og aubergine beskæres ved at fjerne, hvad der ikke er plads til. Det kan dog være en fordel at fjerne den første peberblomst, der dannes, samt det ene af de to skud, der sidder ved arret efter blomsten. Begynder peber at danne frugt efter første blomst, vil den standse blomsterudviklingen.

Og så lige en huskeliste:

Fortsæt med at luge og fjerne visne blomster, så bede, potter og krukker bliver ved med at se pæne ud.
Nye og unge planter vandes efter behov.
Hold øje med rodskud hos roser.
Beskær forårsblomstrende buske.
Former klatreplanter ved aflægning.
Tag stiklinger af nelliker.
Så stauder.
Fjern visne blade fra blomsterløg og del sammenvoksede klumper.
Udplant sommerblomster i bede, potter og krukker, herunder ampler.
Så planter til vinter- og forårsblomstring.
Udsæt evt. nye fisk i havedammen.
Fjern andemad forat undgå at den klumper sammen om vandplanterne.
Klip plænen og beskær kanterne regelmæssigt.
En underernæret gives et tilskud af evt. flydende gødning.
Nyanlagte plæner vandes.
Grøntsager høstes i takt med at de er klar til brug.
Vinterkål plantes og beskyttes mod insekter.
I tørre perioder vandes frugt og grøntsager.
I væksthuset skygges og udluftes.
Nye planter plantes ud, før det bliver for varmt.
Hårdføre enårige sås udendørs til blomstring i år.
Sarte grøntsager som tomater og pralbønner plantes ud for at give et godt udbytte i år.
Så julesalat, der skal drives til vinter.
Hold jordbærudløbere på plads, så de kan give nye planter.
Så stueplanter, der skal blomstre til vinter.
Udvalgte artikler
Frøhøstning
Høst frø, tør dem, og opbevar dem tørt og køligt, så kan du få alle de gratis planter, du kan drømme om. Men de hjemmedyrkede frø kan overraske md nye uventede farver og former.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Rensning og vedligeholdelse af fliser
Dine fliser skal blive liggende i haven i mange år, så med tiden bliver de udsat for kraftige påvirkninger som får dem til at ændre udseende.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Squash og græskar
Ønsker man at tage frø fra sin egne squash eller spisegræskar er det ikke altid at anbefale, da mange af sorterne indenfor samme art meget let krydses med hinanden.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Lærkespore
Planteslægt med 440 arter i jordrøgfamilien, som if. den nyeste forskning regnes for at være en del af valmuefamilien.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Ferskner og abrikoser
Såvel abrikoser som ferskner er stenfrugter. Begge frugter ligner hinanden meget i den måde, de vokser og blomstrer på.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Vand til tomater og agurker
Det er dejligt at kunne høste egne tomater og agurker. Mange er heldige at have et lille drivhus i haven, hvor man kan dyrke disse grøntsager.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Syren
De fleste kan lede tankerne hen på syrenhegn, der deler markerne. Syrenhegn, der i maj-juni måned står i fuldt flor, og som sender kaskader med dejlig syrenduft. Hegn, som har stået der i rigtig mange år, som landmanden beskærer en gang i mellem, men som står der!
Artikel kategori: Plantebeskrivelser