Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havekalender » Juli
Juli
Juli

Find frøposerne frem igen

Vintergulerødder skal sås i begyndelsen af juli, og der er en lang række køkkenhaveplanter, der skal fornys sommeren igennem, fordi det "første hold" er spist eller blevet for store og uspiselige. Når et bed et tømt, skal man så nyt, så der hele tiden er planter til at udnytte kvælstoffet i jorden, ellers forsvinder det. Ønsker man ikke flere grøntsager, er miljøplanter det bedste alternativ.
Det er også nu man kan plante sine små stedmoderblomster ud i haven - de som man har sået inde i minidrivhus eller tørvepotter. Plant dem ud nu i bede og krukker, så er der blomstering næste forår.

Krydderurter

I juli blomstrer mange krydderurter, herunder merian, isop og græsk oregano. De blomstrende krydderurter tiltrækker insekter og bier samt de såkaldte svirrefluer, som bl.a. æder bladlus. Det er derfor en god idé at plante disse krydderurter i nærheden af f.eks. roser, som ofte er angrebet af bladlus.

Agurk og tomat

Afskær sideskuddene på agurkplanten efter 2 blade. Kommer der sideskud på selve sideskuddene skæres de af efter ét blad. Fjern de nederste blade, så der er ca. 30 cm luft under planterne. Ved tomatplanten knibes hele tiden sideskud af, da disse tager kraft fra tomaterne. Fjern alle blade op til den nederese klase med modnende fruger.

Støt stauderne

Ved slutningen af måneden har stauderne vokset sig store og tunge, og nogle skal støttes for ikke at vælte. Der findes mange praktiske og søde staudeholdere, som får planterne til at stå ranke hele tiden ud. Man kan læse mere på vores produktsider under afsnittet staudeholdere og plantestokke.

For mange frugter på træerne

I juni er en del af de små, nye æbler faldet af, men hvis der stadig sidder størstedelen tilbage og alle udvikles, bliver der mange små æbler og pærer, hvorfor det er en god idé at tynde ud i frugerne. Fjern de, der er angrebet af skadedyr eller er misdannede. Man kan også fjerne de, der sidder dårligt og får meget lidt sol. Der bør være en håndsbredde mellem frugterne for, at de kan udvikle sig optimalt og få store, pæne æbler og pærer, men nogle træer bærer 3-4 stykker samler og med længere afstand mellem "klaserne".

Bær

Bærbuske er nemme at have med at gøre og giver et godt udbytte med en minimal arbejdsindsats. Det er nu tid til at plukke bær og komme dem i fryseren eller lave syltetøj til den kommende vinter. Man kan også lave hjemmelavet saft til stor glæde for især børn og børnebørn. I juli er der modne stikkelsbær, ribs, solbær og stadig også hindbær. Kirsebærrene skal være helt mørkerøde, før de er modne. Jordbær er altid en succes hos både børn og voksne....og hos fuglene. Læg et fuglenet over buske og træer, så fuglene ikke snupper alle de modne bær, før man selv når det.

Spiseløg

Det er i løbet af slutningen af juli og starten af august, at løgene skal høstes - hvidløg, skalotte- og zittauerløg. Når løgtoppen lægger sig ned og løghalsen bliver blød, skal løgene tages op, tørres og gemmes. Høstes de på dette tidspunkt, holder de sig bedst. Hvidløg lægger sig dog ikke ned, når de er klar til høst, men stænglen bliver tyndere.

Ferietid

Hvis man rejser væk i kortere eller længere tid, må man ikke glemme at sørge for, at der bliver vandet og luftet ud i drivhuset. Dyrker man i plantesække, skal der vandes dagligt. Åbn evt. vinduerne i drivhuset. Hvis man ikke har nogen til at passe køkkenhaven i ferien, bør man vande den grundigt igennem lige inden afrejse. Fjern ukrudtet inden ferien, så det hele ikke er vokset til, når man kommer hjem. Græsplænen vokser også hurtigt, hvis den får både sol og vand, så efter 2 ugers ferie er den alt for høj, hvis man ikke har fået naboen til et slå den en enkelt gang eller to.

Ukrudt

Ukrudtet vokser med en vældig fart i denne tid. Sørg for at luge det væk i bede og køkkenhave og få hele roden med op. Dette er nemmest, når jorden er gennemvåd, som lige efter et kraftigt regnvejr. Under træer, mellem fliser og lign. kan man med fordel bruge GardenLine Ukrudtstop. Ukrudtet kaster frø, hvis det ikke fjernes i tide, og hvis det når så vidt, bliver problemet hurtigt meget stort.

Havedammen

Havedammen skal også have vand. Fordampningen er i sommermånederne meget stor. Fyld helst efter med regnvand. Algerne trives. Skal de til livs, er det vigtigt at have en god balance mellem planter, fisk og vandets surhedsgrad. Det er ikke altid lige let, og jo mindre et bassin, jo vanskeligere. Spar på fodret til fiskene. Foder en gang om ugen er i de fleste havebassiner mere end rigeligt.

Drivhuset

Kraftig udluftning har betydning for planternes sundhed.
Lad sunde blade sidde på tomatplanterne, men nip fortsat sideskuddene af. Toppen kan du knibe af, når der er fire til fem klaser i gang, og der ikke er udsigt til, at resten modnes. Knibning af top sker 1-2 blade over den øverste klase.
Tynd ud i klaser med vin, så frugterne ikke sidder for tæt. Tætte klaser giver let råd og mug.

Og så lige huskelisten:

Sørg for at fugle har adgang til vand i tørt vejr.
Hold nyplantede og unge planter godt forsynede med vand om sommeren, men vand med omtanke.
Hold øje med sygdomme og skadedyr.
Alle planter i potter og krukker gødes og vandes regelmæssigt.
Fortsæt med at fjerne visne blomster.
Beskær buske som blomstrede tidligt på sommeren.
Tag halvmodne stiklinger af buske.
Trim hække af nåletræer og tag stiklinger.
Sommerbeskær blåregn.
Del haveiris.
Aflæg og tag stiklinger af nelliker.
Læg efterårsblomstrende løg.
Plant frøplanter af tidligere såede to-årige planter ud.
Vand grøntsagerne regelmæssigt.
Tag nye kartofler, løg og hvidløg op.
Knib toppen af pralbønnerne, når de kommer op til toppen af støttepindene.
Knib toppen af de udendørs tomater, når de har dannet fire blomsterstande og fjern sideskud.
Pluk hindbær, solbær og ribs.
Høst krydderurter til tørring.
Sørg for at væksthuset ventileres godt, og overbrus det regelmæssigt.
Evt. huller i bedene fyldes ud med udplantningsplanter.
Så de sidste grøntsager til høst om efteråret.
Plant alle vinterkål ud.
Hvis du holder ferie i juli eller august, bør du planlægge pasningen af dine planter.
Bestil forårsblomstrende løg og knolde.
Gør jorden klar til etablering af nye plæner om efteråret.
Så salat under dække til efterår og vinter.
Gør nye jordbærbede klar.
Udvalgte artikler
Stormhat
Hele planten er meget giftig, specielt frø og rod. Den indeholder akonitin og nærtbeslægtede alkaloider.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Seljerøn / Bornholmsk Røn
Selje-Røn er et løvfældende træ med en kegleformet, senere rundagtig krone. Hovedgrenene er godt fordelt, men noget spidsvinklede. Barken er først gråbrun med spredte hår og lyse korkporer.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tobak
Almindelig Tobak er den mest brugte tobak til rygetobak og kaldes i den forbindelse også for Virginsk Tobak. Der laves meget fine tobakker af netop denne art. Har du mod på det, kan du laver sin egen rygetobak.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Den spændende og udfordrende have
Her følger der en tegning og en plantebeskrivelse over en have som kræver ekstra arbejde, udformning og pasning. Nogle planter skal beskæres på bestemte måder, andre skal dækkes godt imod frosten.
Artikel kategori: Planer og tegninger