Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Hyld
Hyld er en middelhøj busk eller et lille træ, som sjældent bliver over 6-8 m. Den er ofte fler-stammet med oprette grene. Unge skud er grønne og glatte med barkporer. Senere bliver barken gråbrun og ældre bark er gullig og korkagtigt furet.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Galnebær
Atropa bella-donna, hører til i Natskygge-familien. Planten bliver i folkemunde også kaldt Belladonna efter dens latinske artsnavn.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Så frø i drivhuset
Er jorden kedelig og klasket, bør noget af den fornys med muldrig kompostberiget jord. Grav noget af den kedelige jord af og læg den ud i køkkenhaven.
Artikel kategori: Drivhuset
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Køkkenhaven » Græskar høstning
Græskar høstning
Når haven i eftersommeren vrimler med squash og græskar, melder sig nogle spørgsmål uundgåeligt:

Hvilke slags græskar kan gemmes?

Hvornår er det bedst at høste?

Hvordan kan man se om de er modne?

Hvordan skal de opbevares, for at kunne holde sig bedst?


Græskar.

Der findes tre slags græskar, som kan gemmes:

Vintergræskar (spisegræskar), f.eks. af sorter som Hokkaido eller Buttercup.

Halloween-græskar eller pumpkins – kan også spises, men de mest dekorative er sjældent de bedste til at spise.

Pyntegræskar (Cucurbita pepo) kan holde sig fra 3-4 uger og måske helt frem til jul, imens vintergræskar (Cucurbita maxima, Cucurbita moschata) alt efter sorten kan holde sig fra et par måneder og helt op til 1 år, hvis de tørres ordentlig og opbevares korrekt.


Squash

Squash (summer squash, courgetter, Ufo’er) har blødt skind og indeholder meget vand. De kan ikke tørres som unge frugter. De helt udvoksede store squash, vil efterhånden få en hård skræl og kan tørres ligesom græskar og pyntegræskar.


Høsttidspunkt

Græskar kan høstes så snart de er fuldt udvoksede og er helt hårde i skræl og stængel. De tager ikke skade af en kold nat eller to og kan endda klare lidt nattefrost, men det er ikke det bedste for dem, da det kan være med til at påvirke hvor god deres holdbarhed bliver.
Så længe vejret tillader det, kan det betale sig at lade den stå på marken og modne, for selv om planten dør bliver græskaret ved med at modne, bare så længe det har det lunt og tørt.


Det modne græskar begynder at ændre farve og bliver noget mere mat i overfladen i forhold til det umodne græskar som er mere blank / skinnende i overfladen. Efterhånden som græskaret modnes begynder stænglen også at blive mere korkagtig i udseende. Det er vigtigt at man holder stænglen tør da det er oftest herfra at frugten først begynder at rådne.
Det er derfor en fordel at når de ligger på marken eller i køkkenhaven og modner, at man stille dem op på siden, så man kan holde stænglen og stængelfoden tør. Det bedste høsttidspunkt for græskar plejer at være omkring 1-15 oktober alt efter vejret.


For tidligt høstede græskar kan modne.

Hvis græskar ikke kan nå at blive fuldt udvoksede, inden at man bliver nødt til at høste dem, kan man selv forsøge at modne dem ved at de placeres et tørt og ret lunt sted i nogle uger, bedst ved mindst 20 grader. Helt unge frugter ville man aldrig kunne modne, da de vil begynde at skrumpe og rådne. De bør kasseres så de ikke ”smitter” de andre med svampespore.


De bedste forhold ved modning kan opnås ved at:

stille græskarret i et tørt drivhus, hvis der er solskin nok til at drivhuset bliver rigtig varmt om dagen. Der må godt blive lidt køligere om natten, men må helst ikke komme under de 10 grader. Eller

man stiller græskarrene i stuen et varmt sted evt. i nærheden af brændeovnen, men kun i nogle få dage. Eller

Man stiller dem i fyrrummet, gerne i nærheden af fyret hvor de kan stå et par uger.


Eftermodning.

Det er rigtig vigtigt at helt modne græskar bliver eftermodne, især hvis de skal opbevares i længere tid. Det gøres bedst ved at de opbevares ved mindst +20 grader i mindst 10 dage så både skrællen og stænglen bliver helt gennemtørre.


Spisekvalitet ved langtids opbevaring.

Kvalitet af græskar som er opbevaret i længere tid, varierer meget efter den enkelte sort. Hvis det står på frøposen hvad holdbarheden på et modent græskar er, er det en god rettesnor.
Græskar som har en lang holdbarhed, får under modningen mere intens orange farve i kødet og bliver mere sødt med tiden. Hvor hvis man spiste det samme græskar kort tid efter høstning kan det være lidt mere vandet i smagen.
Udvalgte artikler
Blåkant
Blåkant udvikler massevis af lavendelblå læbeblomster fra maj til september. Blomsterne tiltrækker bier og sommerfugle.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Røn
Røn er en vidt udbredt planteslægt på den nordlige halvkugles tempererede område. Den almindelige røn er udbredt i hele Europa med undtagelse af de varme middelhavsregioner og Arktis. Den findes forvildet i Nordamerika. I Danmark ses almindelig røn i alle områder, og findes også helt ude mod Nordsøen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Lobelia
Yderst anvendelig lav sommerblomst i en flot blå farve ! Plantes solrigt som kantplante, som bund i krukker med højere vækster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Spar penge med taletid til mobil
Hører du til blandt dem der ender med en ubehageligt stor telefoniregning i slutningen af måneden et godt stykke over det forventede? I så tilfælde er taletid noget du bør overveje. Måske det vil kunne spare dig en hel del ifht. et almindeligt mobil abonnement.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Miljøproblemer – Ethvert miljøproblem er udtryk for konflikter mellem forskellige interesser
Har du aldrig undret dig over, hvorfor miljøproblemer ikke bare bliver løst straks? Hvorfor kan man diskutere dem uendeligt? Hvorfor skal der først ’lig på bordet’, før man gør noget effektivt mod et miljøproblem?
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Huset & Haven i Hune
Bogen er ikke en plantebog med en masse plantenavne, men i stedet en indføring i de store linjer i husenes og havens arkitektur.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Tobak
Almindelig Tobak er den mest brugte tobak til rygetobak og kaldes i den forbindelse også for Virginsk Tobak. Der laves meget fine tobakker af netop denne art. Har du mod på det, kan du laver sin egen rygetobak.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser