Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Blomsterdronningen
I Blomsterdronningen - Dronning Ingrids Slotshaver inviteres læseren på en lystvandring i ord og billeder gennem de slotshaver, som Dronning Ingrid satte sit stærke og personlige præg på.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Ærter
Ærter er en af de allerældste afgrøder mennesker har dyrket. 10.000 år, et spand af tid så ubegribeligt langt at det er svært at fatte.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Græsplænens anlæggelse.
Undergrunden: hvis det er en leret eller sammenkørt grund, kan det være nødvendigt at løsne jorden (grubbe jorden) et godt stykke ned.
Artikel kategori: Alt om Haven
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havekalender » September
September
September

Stedsegrønne planter

Det er her i september, der skal plantes stedsegrønne, så de kan nå at få dannet rødder inden vinteren. Disse nyplantede stedsegrønne planter skal om nødvendigt vandes den første vinter i tørre perioder, da det forholdsvis lille rodsystem kun kan hente vand fra et meget begrænset område.

Stauder

Det er nu tid til at omlægge og nyplante staudebede. Forårs- og sommerblomstrende stauder kan deles og foryndes ved at man kun planter de yderste, nye dele og kasserer midten af planterne. Nætterne er nu så lange og der falder så megen dug, at de nyplantede planter kan klare selv varme septemberdage. Husk at vande efter plantning, selvom jorden er våd i forvejen.

Majs

Majs er modne, når "skægget" i toppen bliver brunt. Majskolber mister hurtigt sin sødme, og sukkeret omdannes efter høst hurtigt til stivelse. Så høst først, når vandet er sat over til at koge dem i, hvis du vil have den optimale søde smag. Er kolberne ikke fuldt besat med kerne, så skyldet det dårlig bestøvning. Det er vigtigt at dyrke majs plantet i firkant, da de skal vindbestøves.

Efterafgrøde

Med den fugtigvarme jord er det vigtigt at få sået efterafgrøde eller de såkaldte miljøplanter på ledige steder i haven, da plantenæringsstofferne ellers transporteres med regnvandet ned og videre ud i havet, hvor de vil være med til at øge algevæksten og dermed give iltsvind.

Græs

September er meget velegnet til såning af græsfrø, da jorden stadig er varm og fugtig. Frøene skal helst spire, mens jorden er varm og porøs. Kraftig efterårsregn kan klaske den nysåede jord helt sammen, og dannes der en skorpe, kan de nye spirer ikke trænge igennem. Derfor bør man heller ikke vande en nysået plæne, men i stedet grundvande inden, man sår. Man kan også vælge den lidt dyrere, men lettere løsning og købe rullegræs og dermed lynhurtigt få en færdigetableret græsplæne.
Har man allerede en plæne, skal den nok klippes 6-7 gange endnu. Husk at fjerne nedfaldne blade og frugt fra plænen, så der ikke dannes rådne pletter henover vinteren.

Blomsterløg

Det er her i september, man kan begynde at forberede forårets blomsterflor ved at lægge nye løg. I september begynder efterårets blomsterløg at komme i butikkerne, og der er mange at vælge imellem ligefra påskeliljer, tulipaner, vintergæk og erantis til kejserkrone og perlehyacinter.

Sylte

Hvis man har bær og frugt i haven, er det nu, man skal finde syltekrukkerne frem. Til den søde tand er der nu både hyldebær, brombær, sveskeblommer, pærer, æbler og figner. De, der er til det mere sure, kan nu sylte agurker og asier og lave pickles af f.eks. blomkål, løg og gulerødder. Krydderurterne kan høstes, tørres og gemmes.

Insekter

Insekterne har kronede dage i eftersommeren. Det er nemlig ikke kun de dejlige blomster med nektar og honning, som tiltrækker disse, men også den rådnende nedfaldsfrugt med sin søde saft, som får besøg af bl.a. bierne. Også vindrueklaserne tiltrækker hvepse, men også solsortene er glade for druerne.

Rucola og vårsalat

Slutningen af september sætter punktum for videreudvikling af langt de fleste grøntsager. Des større glæde er der ved at se rækkerne med rucola og vårsalat stå grønne og frodige. Spinat til overvintring danner og så fine, grønne striber ned gennem bedet. Har man ikke sået disse tre mere eller mindre hårdføre grøntsager på friland, kan man prøve lykken i drivhus.

Fugle i haven

Det er nu, hvor efteråret så småt er begyndt, at småfuglene i haven trænger mere og mere til at få lidt ekstra føde. I butikkerne findes der nu mange forskellige produkter til vildfuglene.

Køkkenhaven

Det er nu, du skal gøre status i køkkenhaven. Hvad lykkedes for dig, hvad var du mest glad for? Hvad vil du ikke plante i køkkenhaven næste år? Skriv det ned, så slipper du for at lave eventuelle samme fejl endnu engang. For eksempel fylder jordbær meget, og er det det værd? Hvad med dilden? Kunne den have været dyrket i en krukke, så der havde været mere jord til kartoflerne?
Og apropos jord så skal den tilføres nyt organisk materiale. Det bliver der rigeligt af i efteråret, så anskaf dig en kompostbeholder eller lav din egen. På tomme jordarealer kan det betale sig at så efterafgrøder. De kaldes også miljøplanter eller dækafgrøder. Det er afgrøder der dækker jorden, hindrer ukrudt og tilfører jorden en god humus, efter de er frosset ned om vinteren.

Og så lige huskelisten:

Begynd at fjerne efterårets affald for at undgå at sygdomskim og skadedyr har steder, de kan overvintre.
Begynd at plante nye træer, buske, klatreplanter og stauder.
Flyt stedsegrønne buske.
Tag træagtige stiklinger af roserne.
Begynd at dele for tætte stauder.
Stands med at gøde planter i potter og krukker.
Plant forårsblomstrende blomsterløg.
Plant forårsblomstrende to-årige planter ud.
Tag ikke-hårdføre planter op til overvintring eller tag stiklinger, der overvintres under beskyttede forhold.
Tilplant potter og krukker med forårsblomstrende udplantningsplanter.
Så eller udlæg rullegræs til nye plæner.
Riv og luft etablerede plæner.
Sæt net over havedamme for at holde nedfaldende blade væk.
Høst græskar og de sidste squash og tag kartofler op.
Udplant kål til forårsbrug.
Så salat til vinterbrug.
Høst æbler og pærer og pluk efterårsbærende hindbærbuske.
Nedsæt graden af vanding og udluftning i væksthuse.
Driv hyacinter til jul.
Læg stikløg.
Plant nye jordbær.
Så kål til forårsbrug.
Begynd at beskære klatreroser, når blomstringen er slut.
Vask væksthuset som forberedelse på vinteren.
Grav den tunge lerjord, før efterårsregnen gør det mere besværligt at arbejde i den.
Så enårige, der skal blomstre næste år.
Udvalgte artikler
Staudepleje
En af de store fordele ved stauder er, at de ikke behøver megen pleje - især ikke hvis man gjort nogle forberedelser.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Træriste
Den ideelle udeplads er direkte tilsluttet huset. Man behøver derfor kun at gå gennem en dør for at komme ud i haven.
Artikel kategori: Sten og fliser.
Udvalgte artikler
Magnolie
Blomsterne er ganske enkelt fantastiske. De første vikler sig ud af de store dunede knopper i marts, før der kommer blade på træet eller busken. De sidste holder lige til maj, hvor løvet tager over.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Nytteplanter i blomsterbedet
Man behøver ikke at holde nytteplanterne adskilt fra prydplanterne i haven. Mange steder kan de vokse mellem hinanden
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Tomat
Tomat er en enårig frugt med en opret, men senere nedliggende vækst. Stængler og blade er tæt besat med hår og kirtler. Bladene sidder spredt, og de er fligede med helrandede lapper. Over- og underside er ensartet grågrønne.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Mærkedages betydning

Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
En tagrende på parcelhuset skal holdes ren
Moderne tagrender er en fantastisk opfindelse. De sørger for, at vandet fra taget bliver ledt væk, så man hverken får det i hovedet eller skal sjaske igennem det på fliser og gange. Men tagrender fungerer kun ordentligt, når de bliver holdt rene på den rigtige måde.
Artikel kategori: Nyhedsartikler