Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Unge frugttræer
Faktisk var det frugtavlerne, der indførte andre grundstammer at pode f.eks. æbler på. I stedet for de normale vildstammer, indførte man stammer, som hæmmer toppens vækst, så træet ikke bliver så højt og dermed mere rationelt at plukke fra.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Jordtemperatur
Har man en let jord, som hurtigt bliver lun, og bor man på et lunt strøg, der sædvanligvis ikke hjemsøges af sen frost, kan man nok så de første grøntsager i påsken.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Engletrompet
En bemærkelsesværdig krukkeplante på mange måder. Den er imponerende med sine 25 cm lange blomsterhoveder og har endnu en fordel: duften! Navnlig på varme, stille aftener spreder den en utrolig sød og tung duft.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Beskæring » Beskæretips
Beskæretips
Beskæretips

Beskæringstidspunkt:

Det bedste tidspunkt for beskæring er normalt den periode, hvor planten er i dvale. Det er de normalt sent på vinteren; men beskæring kan foretages året rundt efter behov.

Nedenfor kan du se optimale beskæringstidspunkter for udvalgte planter:

Plantetype Beskæringstidspunkt

Sommerblomstrende buske og urteagtige buske
Sen vinter/tidligt forår

Forårsblomstrende buske og urteagtige buske
Efterår, sent forår/tidlig sommer

Løn, birk, valnød og poppel
Efterår

Frugttræer
Sen vinter/tidligt forår – efter dvale – inden blomstring

Vanris
Fjernes løbende – jo tidligere jo bedre

Døde eller syge grene
Fjernes løbende – jo tidligere jo bedre

Stedgrønne træer
Sen vinter/tidligt forår – umiddelbart inden vækstsæsonen begynder

Roser
Sen vinter/tidligt forår – umiddelbart inden vækstsæsonen begynder

Valg af de rigtige redskaber:

Når du vælger det rigtige redskab til opgaven, bliver arbejdet lettere og planterne heler hurtigere. Beskæresakse er velegnede til mindre opgaver, grensakse til større opgaver, hækkesakse til hække, buske og urteagtige buske, og topsakse til højtsiddende grene på træer. Beskæresakse fås både i udgaver med dobbeltskær og med enkeltskær. Der er fordele ved begge typer.

Undersøg altid, hvor tykke grene klipperedskaberne er beregnet til, og brug dem ikke til tykkere grene. Dette kan medføre, at redskabet vrides, hvilket kan ødelægge det.

Det er umagen værd at vedligeholde gode redskaber. Hvis du holder dine redskaber rene og skarpe forlænges deres levetid, og de laver samtidigt et renere snit. Aftør blot redskaberne efter hver brug og dryp et par oliedråber på redskabets blade og samlinger. Klipperedskaber, der er klistret ind i fastsiddende saft og snavs kan rengøres med et stykke ståluld.

Topsakse – bruges til højtsiddende grene.
Grensakse–- øger rækkevidden og vægtstangseffekten. Til store grene med en tykkelse på op til 6 cm i diameter.
Hækkesakse – til alle hæktyper, undtagen store forvedede grene.
Beskæresakse – bruges til grene med en tykkelse på op til 2 cm i diameter
Beskæringens biologiske princip
Alle planter prøver at opretholde et bestemt forhold mellem rødder og overjordiske skud, så beskæring af skuddene resulterer i en frodig nyvækst, i det planten prøver at gendanne balancen. Reduktion af enten rødder eller skud resulterer i en reduceret vækst af hhv. skud eller rødder, indtil balancen er gendannet. Derfor danner planten efter omplantning, der normalt medfører tab af en stor del af plantens, relativt få overjordiske skud i det følgende år efter omplantningen, mens rodsystemet vokser ud igen – denne egenskab udnyttes ved dyrkning af bonsai. På samme måde resulterer beskæring af overjordiske skud i reduceret rodvækst, mens de overjordiske skud vokser kraftigt. Bortset fra beskæring som et middel til begrænsning af størrelsen, er det normalt denne kraftige vækst af nye skud, der er hovedformålet med beskæringen.

Hvilke dele af planten skal beskæres?

• Alle døde eller syge kviste eller grene skal klippes af, lige så snart du opdager dem.
• Hvis du ønsker at udtynde yderligere, skal du afklippe tynde, svage kviste, der ikke har båret blomster eller frugter. Disse sidder fortrinsvist i skyggede områder af planten, ved basis og i midten. Fjernelse af disse små gerne øger væksten i resten af planten.
• Alle krydsende grene, der gnaver mod og ødelægger hinanden skal klippes af, så der efterlades et stærkt, solidt grenværk, der udgør plantens skelet. Dette er særlig vigtigt med hensyn til træer, især æbletræer.

Sådan laves det rigtige snit

Beskæring af nyvækst er nemt. Placer snittet ved en knop, da nyvækst kommer fra knopperne. Vær omhyggelig med ikke at lave snittet for tæt ved eller for langt fra knoppen. Med FISKARS® PowerGear®-beskæresaks med dobbeltskær placeres samlebeslaget mod den side af grenen, der skal klippes af, for ikke at beskadige barken på den blivende gren.

Beskæring af stedsegrønne planter

Skær aldrig stedsegrønne planter så langt tilbage, at der ikke er flere grønne skud. Stedsegrønne planter kan ikke skyde fra brune kviste, og du står tilbage med et virvar af døde brune kviste ved basis af hækken eller træet. Som tommelfingerregel skal du aldrig fjerne mere end en tredjedel af det grønne materiale.

Beskæring af hække

Beskær først buskene for at fjerne døde eller beskadigede grene. Beskær derefter busken for at formgive den.

Beskæring af roser

Roser kan beskæres let eller hårdt alt efter smag, men en rose, der ikke beskæres, bliver hurtigt ranglet og danner færre blomster. Roser beskæres under planternes dvaleperiode for at fjerne døde grene samt forme og kontrollere rosens størrelse. Fjern gamle stængler for at åbne plantens skelet. Dermed kommer der mere lys til planten, som fremmer nyvækst. Beskær lige over bladene, da nyvæksten skyder herfra. Brug beskæresakse med dobbeltskær. De forårsager mindre skade på de sarte skud.


Beskæring af træer

Enkelte retningslinjer, der fremmer træets sundhed og gør det til en mere attraktiv del af haven i de kommende år.

1. Dominerende topskud (skal ikke beskæres).
2. Beskær konkurrerende, sekundære topskud.
3. Beskær grene, der vokser ind i træet eller grene, der gnaver mod hinanden.
4. Klip dybt kløftede grene med svag vedhæftning af.
5. Fjern vanris.
6. Beskær brækkede eller knækkede sidegrene.
7. Fjern jordskud.


Udvalgte artikler
Manden og strudsen
En mand kommer ind på et cafeteria med en fuldvoksen struds lige i hælene.
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Lykken har rødder
Haveterapi er en helt ny og spændende trend. Forskere og psykologer verden over er enige om, at haven er en fantastisk terapeut, og meget tyder ligefrem på, at løsningen på et af tidens største problemer, nemlig stress, findes lige udenfor vores dør.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Slyngplanter
Lad klatreplanterne krybe og slyngplanterne væve sig ind mellem buske og træer. Resultatet bliver let og yndefuldt, når man efterligner naturen og lader de klatrende og slyngende vækster finde deres egne veje i havens beplantning.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Naturen maler abstrakt - se det selv og bliv inspireret
Du mangler inspiration til dit billedmageri. Så gå til naturen. Det har kunstnerne benyttet sig af i rigt mål. Men du er blevet lidt træt af den naturalistiske stil og vil hellere forsøge dig med det abstrakte. Jamen, så er naturen stadigvæk leveringsdygtig med utallige motiver, men man må tættere på. Motivet med kronhjorten ved skovsøen er ikke sagen.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Guide til den gode købsaftale
Købsaftalen er uden tvivl det vigtigste dokument, som du har med at gøre i bolighandel. Det er nemlig den, som danner grundlaget for skødet og er dokumentation for de aftaler, som sælger og du indgår ved handlen.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Lys og daglængde.
Lyset i vore huse er betydeligt dårligere end udendørs og i drivhuse, men for størstedelen af planter rækker det endda, i hvert fald i sommertiden.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Mamelukærme
Mamelukærme findes i 20 - 25 forskellige slags. De fleste af dem vokser kun vildt, og planterne stammer primært fra Middelhavsområdet. Mamelukærme har sarte blomster i forskellige farver fra ren hvid og blød lyserød til mørk hindbærrød.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser