Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Jordbærsorter

Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Billeder af løvfald – Indfang skoven om efteråret med dit digitale kamera
Skoven om efteråret er den mest farverige tid i dansk natur. Inden løvfaldet skifter træernes blade fra mørkegrøn til gul eller rød og alle farvenuancer derimellem. Et motiv, der kan gøre enhver med et kamera til fotograf, hvis man ved, hvordan man bedst tager billeder af skoven i efterårets strålende farver.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Mursten
Mursten er et af de smukkeste materialer til havegange.
Artikel kategori: Sten og fliser.
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Beskæring » Beskæretips
Beskæretips
Beskæretips

Beskæringstidspunkt:

Det bedste tidspunkt for beskæring er normalt den periode, hvor planten er i dvale. Det er de normalt sent på vinteren; men beskæring kan foretages året rundt efter behov.

Nedenfor kan du se optimale beskæringstidspunkter for udvalgte planter:

Plantetype Beskæringstidspunkt

Sommerblomstrende buske og urteagtige buske
Sen vinter/tidligt forår

Forårsblomstrende buske og urteagtige buske
Efterår, sent forår/tidlig sommer

Løn, birk, valnød og poppel
Efterår

Frugttræer
Sen vinter/tidligt forår – efter dvale – inden blomstring

Vanris
Fjernes løbende – jo tidligere jo bedre

Døde eller syge grene
Fjernes løbende – jo tidligere jo bedre

Stedgrønne træer
Sen vinter/tidligt forår – umiddelbart inden vækstsæsonen begynder

Roser
Sen vinter/tidligt forår – umiddelbart inden vækstsæsonen begynder

Valg af de rigtige redskaber:

Når du vælger det rigtige redskab til opgaven, bliver arbejdet lettere og planterne heler hurtigere. Beskæresakse er velegnede til mindre opgaver, grensakse til større opgaver, hækkesakse til hække, buske og urteagtige buske, og topsakse til højtsiddende grene på træer. Beskæresakse fås både i udgaver med dobbeltskær og med enkeltskær. Der er fordele ved begge typer.

Undersøg altid, hvor tykke grene klipperedskaberne er beregnet til, og brug dem ikke til tykkere grene. Dette kan medføre, at redskabet vrides, hvilket kan ødelægge det.

Det er umagen værd at vedligeholde gode redskaber. Hvis du holder dine redskaber rene og skarpe forlænges deres levetid, og de laver samtidigt et renere snit. Aftør blot redskaberne efter hver brug og dryp et par oliedråber på redskabets blade og samlinger. Klipperedskaber, der er klistret ind i fastsiddende saft og snavs kan rengøres med et stykke ståluld.

Topsakse – bruges til højtsiddende grene.
Grensakse–- øger rækkevidden og vægtstangseffekten. Til store grene med en tykkelse på op til 6 cm i diameter.
Hækkesakse – til alle hæktyper, undtagen store forvedede grene.
Beskæresakse – bruges til grene med en tykkelse på op til 2 cm i diameter
Beskæringens biologiske princip
Alle planter prøver at opretholde et bestemt forhold mellem rødder og overjordiske skud, så beskæring af skuddene resulterer i en frodig nyvækst, i det planten prøver at gendanne balancen. Reduktion af enten rødder eller skud resulterer i en reduceret vækst af hhv. skud eller rødder, indtil balancen er gendannet. Derfor danner planten efter omplantning, der normalt medfører tab af en stor del af plantens, relativt få overjordiske skud i det følgende år efter omplantningen, mens rodsystemet vokser ud igen – denne egenskab udnyttes ved dyrkning af bonsai. På samme måde resulterer beskæring af overjordiske skud i reduceret rodvækst, mens de overjordiske skud vokser kraftigt. Bortset fra beskæring som et middel til begrænsning af størrelsen, er det normalt denne kraftige vækst af nye skud, der er hovedformålet med beskæringen.

Hvilke dele af planten skal beskæres?

• Alle døde eller syge kviste eller grene skal klippes af, lige så snart du opdager dem.
• Hvis du ønsker at udtynde yderligere, skal du afklippe tynde, svage kviste, der ikke har båret blomster eller frugter. Disse sidder fortrinsvist i skyggede områder af planten, ved basis og i midten. Fjernelse af disse små gerne øger væksten i resten af planten.
• Alle krydsende grene, der gnaver mod og ødelægger hinanden skal klippes af, så der efterlades et stærkt, solidt grenværk, der udgør plantens skelet. Dette er særlig vigtigt med hensyn til træer, især æbletræer.

Sådan laves det rigtige snit

Beskæring af nyvækst er nemt. Placer snittet ved en knop, da nyvækst kommer fra knopperne. Vær omhyggelig med ikke at lave snittet for tæt ved eller for langt fra knoppen. Med FISKARS® PowerGear®-beskæresaks med dobbeltskær placeres samlebeslaget mod den side af grenen, der skal klippes af, for ikke at beskadige barken på den blivende gren.

Beskæring af stedsegrønne planter

Skær aldrig stedsegrønne planter så langt tilbage, at der ikke er flere grønne skud. Stedsegrønne planter kan ikke skyde fra brune kviste, og du står tilbage med et virvar af døde brune kviste ved basis af hækken eller træet. Som tommelfingerregel skal du aldrig fjerne mere end en tredjedel af det grønne materiale.

Beskæring af hække

Beskær først buskene for at fjerne døde eller beskadigede grene. Beskær derefter busken for at formgive den.

Beskæring af roser

Roser kan beskæres let eller hårdt alt efter smag, men en rose, der ikke beskæres, bliver hurtigt ranglet og danner færre blomster. Roser beskæres under planternes dvaleperiode for at fjerne døde grene samt forme og kontrollere rosens størrelse. Fjern gamle stængler for at åbne plantens skelet. Dermed kommer der mere lys til planten, som fremmer nyvækst. Beskær lige over bladene, da nyvæksten skyder herfra. Brug beskæresakse med dobbeltskær. De forårsager mindre skade på de sarte skud.


Beskæring af træer

Enkelte retningslinjer, der fremmer træets sundhed og gør det til en mere attraktiv del af haven i de kommende år.

1. Dominerende topskud (skal ikke beskæres).
2. Beskær konkurrerende, sekundære topskud.
3. Beskær grene, der vokser ind i træet eller grene, der gnaver mod hinanden.
4. Klip dybt kløftede grene med svag vedhæftning af.
5. Fjern vanris.
6. Beskær brækkede eller knækkede sidegrene.
7. Fjern jordskud.


Udvalgte artikler
Beskæring af prydgræsser
Der er flere årsager til at vente med at klippe prydgræsserne ned til om foråret. Især har det afgørende betydning for de store græsser, at de ikke klippes ned om efteråret. De kraftige stængler er ofte hule og vil ved nedklipning fyldes med vand, som i frostvejr vil sprænge stænglerne med risiko for at skade rodsystemet.
Artikel kategori: Beskæring
Udvalgte artikler
Stauder = blomsterglæde
Stauder er flerårige urteagtige planter. De visner ned hvert efterår, for igen at skyde frem til foråret med nye skud og blomster. Imellem stauder, der er en meget stor plantegruppe, er der også arter, der har vintergrønt løv.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Bekendtgørelse af lov om vintervedligeholdelse og renholdelse af veje
Herved bekendtgøres lov om vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, jf. lovbekendtgørelse nr. 391 af 22. maj 2008, med de ændringer, der følger af § 133 i lov nr. 1336 af 19. december 2008.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Blandet
Hvis du har en buket kunstige blomster, så læg dem i lunkent vand tilsat en smule duftende skyllemiddel, lad dem ligge natten over og du har en dejlig duftende buket.
Artikel kategori: Tips/råd/ideer
Udvalgte artikler
Studenternellike
Anvendelse: Studenternellike har en lang blomstring og er derfor velegnet i ethvert blomsterbed. Også fortrinlig som snitblomst.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sneglehegn
Sneglehegn kan være anvendelige til at beskytte et afgrænset område af haven fx køkkenhaven eller kompostbunken. Er ens grund beliggende op til halvnaturarealer eller braklagte marker, hvor sneglene kan trives i fred, kan man placere et sneglehegn ud mod det pågældende område.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Tempeltræ
Tempeltræ (Ginkgo biloba) er et løvfældende træ, der oprindelig stammer fra Kina. Planten indeholder en række stoffer, der har virkning på mennesker.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser