Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Blomsterkrukker
Blomsterkrukker
Er du nybegynder i sommerblomster, er det ret uoverskueligt at vælge blandt dette hav af forskellige blomster. Mit forslag til slagplan vil være følgende.: Tag først en inspirationsrunde. Her vil helt sikkert være blomster, som du absolut må have. Dem piller du ud og sætter i indkøbsvognen. Du har nu lagt linjen for farvetone og kan bygge videre ud fra den. Find andre blomster, der passer til de allerede udvalgte. Det kan være farver med samme farvetone eller kontrastfarver. Det fine er, at farvesammensætning kan afprøves på stedet.

Ud over farven er det værd at have fokus på blomsterstørrelse. Det kan se rigtig fint ud at spille op med store blomster, som f.eks. en storblomstret petunia sammen med evt. småblomstrede bacopa, tvillingblomst eller nemesia.

Blomsternes blade spiller også en rolle. Der er sommerblomster, som udelukkende sælges på grund af bladene. En virkelig klassiker er Helichrysum petiolare og Helichrysum serpyllifolium. De kaldes grå evighedsblomster, da bladene er gråfiltede. Helichrysum har en kraftig og stiv vækst, og de kan fungere som klatrestativ for en lang række hængende, krybende sommerblomster. Helichrysum er absolut værd at afprøve i såvel små som store krukker. Bliver de for kraftige, og det gør de, kan man blot beskære dem, så formen igen bliver fin. Bladplanter til sommerkrukkerne kaldes for strukturplanter, og de giver netop krukken en fast struktur. En trendy strukturplante er i øjeblikket alunrod, Heuchera der fås med mange fine bladfarver. De har sortsnavne som f.eks. »Lime Pie«, »Blackberry Jam« og »Creme Brûlée«, der netop hentyder til bladenes farver.

Rigtig mange sommerblomster holder sig i en højde på 40-60 cm. I første omgang behøver man ikke fokusere så meget på det. Mere vigtig er det, om planterne vokser bredt ud som en krybende/hængende plante, eller den vokser ret op. Det er godt at kombinere de to typer, det giver mere dynamik i krukke, da de krybende planter konstant forandrer helheden.

Sommerblomstudvalget rummer også mange opstammede planter, der ligner små blomstrende træer. Det er f.eks. fuchsia, blå og hvid kartoffelblomst, kapsk margerit og stuekatost, Anisodontea. De ses ofte plantet midt i en krukke og med hængende blomster som bund. I stedet for hængende planter vil jeg foreslå, at de højstammede sommerblomster får selskab af blomster, der matcher i farve, og som vokser op omkring stammen midt i krukken.

Hvor mange og hvor store krukker, der skal tilplantes med sommerblomster, er selvfølgelig godt at vide, før man kaster sig ud i legen. Til nybegyndere er rådet helt klart at begynde med nogle få krukker eller bare en enkelt krukke, der kan rumme 15-20 liter jord. Den kan blive fantastisk frodig, blot krukken rummer god og luftig jord, og planterne passes med vand og gødning. Pasningen er alfa og omega, hvis man vil have glæde af krukkerne, og pasningen er en stor glæde, når den føles overkommelig. Sommerblomster kan bestemt også vokse i små mere håndterlige krukker, men de vil have brug for vand langt hyppigere end de store. På varme sommerdage skal små krukke, der står i bagende sol, måske vandes to gange om dagen.

Før var det at passe sommerblomster et spørgsmål om at nippe visne blomster. Blev de visne blomster ikke fjernet, holdt planten op med at blomstre. Sådan er det ikke mere. Moderne sommerblomster fortsætter med at blomstre, nipning eller ej, og det skyldes et stort forædlingsarbejde med fokus på netop dette emne. Det skal dog ikke afholde nogen fra at nippe store, visne petuniablomster af, da det bestemt vil højne skønheden, og for mange er det et rigtig hyggeligt arbejde.

De fleste sommerblomster elsker sol og varme og skal placeres derefter. Undtagelser fra reglen er der, og det gælder først og fremmest fuchsia og flittiglise, der stortrives i mere eller mindre skygge. Sommerblomster kan dog sagtens give masser af glæde og blomster, selv om de ikke får den optimale placering og må tage til takke med begrænset lysUdvalgte artikler
Blommehvepsen
Blommehvepsen, Hoplocampa minuta, findes i litteraturen også beskrevet under navnet blommebladhvepsen. Hvepsen kan i hvert fald nogle steder i landet, ødelægge blommehøsten flere år i træk.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Koikarpe
Koikarperne er farvestrålende opdrætsformer af den almindelige karpe. De stammer fra Japan, hvor man i årtusinder har arbejdet med karpeoprdræt.
Artikel kategori: Havedammen
Udvalgte artikler
Bunddækkende planter
Med et tæppe af bunddækkeplanter i havens bede kan man spare mange timer med hakkejernet og få en smukkere have oven i købet.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Tyrkisk Hassel
Tyrkisk Hassel (Corylus colurna) er et stort, løvfældende træ med en kegleformet krone. Nødderne er spiselige og smager tilmed meget godt
Artikel kategori: Plantebeskrivelser