Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Lav en Hæk afgrænsning
Lav en Hæk afgrænsning
Hækkene spiller mange vigtige roller i havens sceneri. De deler op, trækker linjer og markerer grænser. De kan være høje eller lave, viltre og frodige eller retlinede, som var de trukket efter en lineal. Men uden hækkene mangler der noget på rollelisten.

Når man indretter sin have, er det en god ide at tage udgangspunkt i hækkene. Det falder ofte naturligt at plante en hæk som afgrænsning omkring haven. En høj, tæt hæk, der definerer havens grænse og hindrer nysgerrige blikke i at nå havens beboere.

Men hækkene kan andet end hegne haven ind.

Inde i haven kan der plantes hække på både kryds og tværs. Hække, der deler haven op i mindre rum, ganske som skillevæggene inde i huset skiller dagligstuen fra køkkenet og børneværelset. Haven bliver både mere spændende og indbydende, når den inddeles i rum, så den ikke kan overskues med et enkelt blik. Samtidig opstår der hyggelige hjørner og kroge, hvor der er læ og lys i forskellige af døgnets timer. Man kan indrette et "børneværelse", hvor der kan leges og rodes, uden at helhedsindtrykket af haven spoleres, man kan gemme kompostbunken væk, eller man kan skabe stemningsfyldte siddepladser, hvor man kan sidde i egne tanker.

Havens skillevægge kan være høje, klippede hække, der virkelig deler haven op, men de kan også være ganske lave, lette og luftige, så de blot skaber illusionen af en rumdeling.

De lave hække kan markere havegange og stier smukt, og hvis man rammer rosenbedet, staudebedet eller køkkenhaven ind med en ganske lav hæk, får man en flot helhed og en naturlig afgrænsning af bedene.

Både høje og lave hække er til gavn og glæde for havens beboere. Og det gælder både to-, fire- og seksbenede beboere. Hækkene giver læ og ly og gemmesteder for havens fugle, og da mange insekter også flytter ind i hækkene, er der altid føde at finde både for fugle og smådyr som pindsvinet, der ynder at pusle rundt langs hækken.


På række og geled

Hvilken hæk, der skal vælges til de forskellige formål, er et spørgsmål om hækkens funktion, havens stil og stemning og ikke mindst haveejerens smag og temperament.

Helt basalt er enhver hæk en række af ens planter, der er plantet så tæt, at den enkelte plante ikke umiddelbart kan skelnes fra naboplanten. Til sammen danner planterne et tæt hegn.

Hvis man hegner ind og deler op ved hjælp af hække, slipper man for en masse kedeligt male- og træbeskyttelsesarbejde. Til gengæld må man påregne klippe- og vedligeholdelsesarbejde. Og det gælder vel at mærke uanset, om man vælger en klippet eller en såkaldt uklippet hæk.

Mens en klippet hæk holdes i en stram form ved hjælp af en eller to årlige klipninger med hæksaksen, ser den uklippede hæk mere vilter, frodig og naturlig ud. Alligevel går det ikke uden klipning, hvis hækken skal bevare sin tæthed år efter år. Det er nødvendigt at beskære og tynde ud i de ældste grene med mellemrum.

Mens en klippet hæk kan holdes ganske smal, optager den uklippede hæk en del plads. En tommelfingerregel siger, at den bliver cirka lige så bred, som den er høj.

Plantearter, der egner sig som hækplanter, har en række fællestræk. Hækplanter til klippede hække har en stiv grenbygning og mange vandrette sideskud helt fra grunden. Desuden skal planten have en god evne til at bryde fra hvilende knopper, så hækken kan blive tæt fra top til tå.

Hækplanter til uklippede hække er også bedst, hvis de har en god forgrening helt fra grunden.

Den stedsegrønne ramme

En stramt klippet hæk danner en diskret og velordnet ramme om haven eller om havens rum, der er en elegant baggrund for frodige bede og farverige blomster.

Hækkene skal ikke nødvendigvis plantes i rette vinkler. Der kan opnås spændende virkninger, hvis hækkene plantes i buede forløb. Man kan klippe portaler eller måske et vindue, så man kan kigge fra rum til rum i haven.

En del af de klassiske hækplanter er stedsegrønne vækster, der fungerer som en smuk grøn ramme hele året rundt.

Taks, Taxus x media, er et godt bud på en stedsegrøn hæk. Taksen bryder villigt fra hvilende knopper, og taks trives i både lys og skygge, så den er også pæn og tæt i havens skyggefulde hjørner.

Thuja, Thuja occidentalis, plantet som hæk er en spændende løsning. De enkelte planter kan i begyndelsen skelnes fra hinanden og står skulder ved skulder som en række soldater på parade, men efterhånden som de klippes vokser de helt sammen.

Laurbærkirsebær, Prunus laurocerasus, er en stedsegrøn bladplante med store, blanke mørkegrønne blade. Den kan blive til en meget smuk og frodig, stedsegrøn hæk og kan anvendes både som klippet og uklippet hæk.


Et spejl af årstidernes skiften

Liguster, Ligustrum vulgare, er hækplanten over alle hækplanter. Nogle sorter er mere eller mindre vintergrønne, mens andre er løvfældende. De er alle tætte fra top til tå.

Bøg, Fagus sylvatica, er også en klassiker blandt hækplanter. Bøg er ikke stedsegrøn, men når planten klippes som hæk, holdes den i sin ungdomsform, der bevarer de visne blade vinteren igennem, indtil de nye blade kommer. Derfor er bøgehækken tæt dækket af rødbrune blade gennem vinteren. Bøgehækkens skiftende udtryk i takt med årstidernes skiften er dens store charme.

Også blodbøg, Fagus sylvatica ’Purpurea’ har den egenskab, men er tillige en anderledes, dramatisk flot hæk, når de vinrøde blade dækker hækken om sommeren.

Avnbøg, Carpinus betulus, bevarer en del af bladene gennem vinteren og er også en god hækplante til klippede hække.

Også løvfældende plantearter kan bruges som hækplanter. De mister bladene om efteråret, men deres tætte gitterværk af grene er en fin og skulpturel ramme om haven i vinterhalvåret, hvor der sjældent er nogen i haven, der lader sig genere af et øjekast fra forbipasserende. Samtidig får man fornøjelsen af det lysegrønne løvspring, når foråret melder sig.

Lind, Tilia cordata, hvidtjørn, Crataegus monogyna og lærk, Larix x eurolepis er alle gode løvfældende hækplanter, der egner sig godt til klippede hække.


Det store blomstersus

De uklippede hække glimrer ved deres frodighed og naturlige præg. Men de giver også en stor sidegevinst i form af en årlig, hektisk og berusende blomstringsperiode.

Man kan for eksempel vælge at plante rododendron, Rhododendron hybrider, som hæk. Det er overdådigt smukt i blomstringsperioden i forårsmånederne, og resten af året danner de stedsegrønne rododendron en fornem ramme om haven.

En rosenhæk, Rosa arter, er også uendeligt smuk i blomstringsperioden, og vælger man en hybenrose, for eksempel rynket rose, Rosa rugosa, får man endnu et højdepunkt, når de smukke hyben modner. De giver frugt til marmelade og dejligt materiale til dekorationer. Desuden gør man havens fugle en tjeneste, for de elsker at mæske sig i de lækre hyben.

Sargentsæble, Malus sargentii, sætter tusindvis af blomster i foråret og masser af kønne, bittesmå æbler hen på someren.

Snedrivebusk, Spiraea x cinerea, dækkes fuldstændigt af små, snehvide blomster i blomstringsperioden og er en elegant, frodig hækplante resten af sommeren.


Den lette rumdeler

Inde i haven, omkring terrassen eller køkkenhaven er der ofte brug for en let, køn, men ikke alt for voldsom og dominerende hæk, der deler op og tager det værste træk uden at spolere udsynet.

Fjeldribs, Ribes alpinum, er en god, lav hækplante, der udvikler sig til en tæt og frodig hæk på kort tid. Fjeldribs er en af de første planter, der springer ud, så allerede fra det tidligste forår, er fjeld-ribshækken fint lysegrøn.

Perikon, Hypericum calycinum og andre arter, er gode, lave, uklippede hække, der blomstrer dejligt midt på sommeren og siden sætter dekorative frøstande.

Buskpotentil, Potentilla fruticosa, er en god, tæt og stabil hækplante, der blomstrer i en lang periode hver sommer. Der er sorter med gule, hvide, lyserøde og orange blomster.

Lavendel, Lavendula angustifolia, er en klassiker blandt lave blomstrende hække, Ikke mindst som ramme om rosenbedet, hvor lavendlernes dejlige blå farve og lette struktur skjuler rosernes bare ben og understreger blomsternes skønhed. Desuden dufter lavendlerne dejligt af sommer.

Buksbom, Buxus microphylla, er klassikeren over alle klassikere blandt de lave hække. Buksbom er stedsegrøn og kan holdes i stramme former som miniatureudgaver af høje stramt klippede hække. Den egner sig perfekt til kantning af havegange og bede.

Også blandt stauderne, er der mange gode kantplanter at finde, der bliver til lave, blomstrende sommerhække, der som en blonde runder bedene af eller kanter havegangene.

Sct. Hansurt, Sedum telephium, forårsvortemælk, Euphorbia polychroma og blodrød storkenæb, Geranium sanguinum, er alle smukke som blomstrende kanter.
Udvalgte artikler
Rude
I middelalderen dyrkedes Rude almindeligt som krydder- og lægeplante. Bl.a. brugtes den som beskyttelse mod pest og fungerede som universalmiddel mod maveonde og krampe.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Portulak
Både sommer- og vinterportulak er kødfulde planter, hvis unge skud anvendes i salat. Sommerportulak kan desuden serveres kogt som spinat, i suppe og saucer, og kan syltes som pickles.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Ugedagenes betydning

Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Fyldt Engkabbeleje
Engkabbeleje vokser vildt i både Danmark og det meste af Norden og i det tidlige forår – fra april til juni – kan den skabe store solgule pletter i det grønne græs på våde enge, langs vandløb og søbredder
Artikel kategori: Plantebeskrivelser