Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Dværgmandel
Dværg-Mandel er en lille, løvfældende busk med en tueformet, tætgrenet vækstform. Grenene er tynde med fine sideskud. Barken er først blakket rødbrun/gråbeige. Senere bliver den grå med fine barkporer
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tusindfryd
Blandt de moderne, fyldte haveformer kan man vælge mellem meget storblomstrede sorter og former med mindre blomster i tusindtal.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Scareware - fjernelse
Det giver mange gener for computer-brugeren. Det kan f.eks. være at din hjemmeside bliver ændret automatisk og dine aktiviteter på nettet bliver overvåget. Programmet tillader alle popups, selv om du ikke ønsker det, mens du surfer på nettet. Eller denne malware får din pc til at køre langsommere.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Nyttedyr
Nyttedyr
Nyttedyr er gode at have i haven, da de hjælper dig med at bekæmpe de skadedyr, som æder af dine planter. En varieret og ikke alt for ryddelig have tiltrækker mange nyttedyr.

Hvad er nyttedyr?

Der lever mange forskellige dyr i haver. Nogen af dem er skadedyr, fordi de æder havens planter eller på anden måde er generende. Mens andre er nyttedyr, fordi de lever af havens skadedyr.
Andre dyr f.eks. bier er nyttige, fordi de bestøver frugttræer og blomster, og andre igen er som regnormene nyttige, fordi de nedbryder haveaffaldet og forbedrer jorden.
Men det er ikke altid muligt entydigt at sige, om et dyr er nyttigt eller skadeligt. Fugle er jo til skade, når de æder frugt og bær i haven, mens de er nyttedyr, når de fodrer deres unger med en masse larver og andre skadelige insekter.

Hvilke nyttedyr er gode at have i haven?

I de danske haver er følgende nyttedyr almindelige:
Svirrefluer - ligner som voksne små, spinkle hvepse. De voksne svirrefluer lever af honningdug fra bladlus og pollen, mens laverne lever af bladlus.
Snyltehvepse - larverne lever af bladlus, mens de voksne lever af nektar fra bl.a. skærmplanter.
Mariehøns og deres larver - lever hovedsaglig af bladlus. Nogle tager også spindemider og meldug (en svampesygdom).
Hvepse - lever både af insekter og nektar.
Jagtedderkop - fanger både kravlende og flyvende insekter i deres spind.
Løbebiller - er rovdyr, som tager snegle, larver og pupper.
Guldøje - lever af honningdug fra bladlus og små insekter.
Fugle - mange fugle fodrer deres unger med snegle, bladlus og larver. De voksne fugle spiser bl.a. frø og bær.
Skrubtudser - lever af insekter, bænkebidere, orme og edderkopper.
Spidsmus - lever af insekter, bænkebidere, orme og edderkopper.
Pindsvin - lever af snegle, orme, insekter og især biller.

Andre nyttige dyr i haven er:

Bier - som er værdifulde bestøvere.
Regnorme - som bidrager til at forbedre jorden og omsætte havens planteaffald.

Hvordan tiltrækker du nyttedyr til haven?

Hvis du gerne vil tiltrække nyttedyr til din have, gælder det om at indrette haven, så der er de rette levesteder til nyttedyrene. Det er forskelligt, hvilke krav de forskellige nyttedyr stiller til deres omgivelser. Nyttedyrenes krav til levestedet kan desuden ændrer sig gennem deres forskellige livsfaser. F.eks. er det ofte de unge insektlarver, som grådigt tager for sig af skadedyr, mens de voksne insekter lever af pollen og nektar.

Undgå for kraftig oprydning

Nyttedyr trives bedst i områder af haven, som får lov at være i fred. Hvis du vil tiltrække nyttedyr, bør du derfor "frede" dele af haven, hvor du:
Ikke graver i eller kultiverer jorden
Ikke luger for ihærdigt
kke rydder for meget op
Ikke lader jorden være helt bar
Årsagen er, at mange nyttedyr overlever i det visne løv og plantedele, som får lov at ligge i bedene vinteren over. Også om foråret er det vigtigt, at der er planter eller jorddække, så nyttige insekter som f.eks. løbebiller har skjulesteder.

Undgå sprøjtemidler

Sprøjtemidler mod skadedyr slår desværre også mange nyttedyr ihjel. Når du sprøjter med gift, risikere du derfor at gøre din have mere sårbar overfor nye angreb af skadedyr.
Hvis du undgår at sprøjte, kan der med tiden udvikle sig en god økologisk balance mellem skadedyr og nyttedyr i haven, og så bliver skadedyrene sjældent det store problem.

Et vildt hjørne

Mange nyttedyr sætter pris på, at der er et lidt vildt hjørne i haven. I det vilde hjørne, må der meget gerne være:
En kvasbunke
En bunke sten
Lidt grenstumper
En bunke visne blade
En gammel mørnet træstub
Ukrudtsplanter, som f.eks. brændenælder og tidsler.

Det er også fint med et fugtigt og skyggefuldt sted, hvor nyttedyrene kan søge ly i sommertørken.

Pindsvin i haven

Pindsvin er hyggelige gæster i haven, og de er også nyttige, fordi de æder æg og unger fra den berygtede dræbersnegl. Du kan gøre din have mere attraktiv for pindsvin ved at sørge for, at der er et roligt hjørne i haven med en bunke grene og kviste. Dem kan pindsvinet bruge, både når det bygger vinterhi, og når det bygger rede i sensommeren, hvor pindsvinet får unger.

Fugle i haven

Du kan tiltrække fugle til din have ved at sørge for, at de har gode muligheder for at bygge rede. Du kan f.eks. sørge for, at der er kviste og grene og gode redesteder i form af buskadser, hække, kvasbunker og gerne store, hule træer, hvor fuglene kan placere reden. Men da hule træer er en mangelvare i danske haver, et det også en god idé at sætte fuglekasser op til bl.a. musvitter og blåmejse, som gerne vil yngle i der.

Sørg også for, at der er bærbuske og blomsterplanter, som sætter frø. Mange voksne fugle lever nemlig af frø og bær, mens de fodrer deres unger med insekter.

Vand i haven

Vand i haven i form af en havedam eller et fuglebad tiltrækker mange fugle og nyttige insekter til haven. Med en havedam kan du også tiltrække skrubtudser, som spiser snegle, og guldsmede, som tager mange myggelarver.

Hvilke planter tiltrækker nyttige insekter?

Hvis du vil tiltrække mange nyttedyr, gælder det også om at skabe en varieret have med mange forskellige slags planter. Mange af de nyttige insekter, hvis larver lever af skadedyrene, har nemlig som voksne brug for pollen og nektar fra planter.

Det er forskelligt, hvilke planter de forskellige nytteinsekter foretrækker, så det gælder om at plante mange forskellige blomsterplanter i haven. Det er også meget vigtigt, at plante blomster, som blomstrer om foråret, hvor fødeudbuddet ikke er så stort.

Gode insektplanter er bl.a.:

anisisop
blåkant
brændenælder
dild
honningurt
kællingetand
løg
merian
morgenfrue
mynte
oregano
persille
purpursolhat
stolt kavaler.
tagetes
timian
vorterod

Det er en god idé at plante disse planter i nærheden af de prydplanter og afgrøder, der ofte bliver angrebet af bladlus, f.eks. roser, kål, salat, frugttræer m.fl.
Udvalgte artikler
Naturens bedemænd
Det vrimler med dyr omkring os, pattedyr, fugle, padder, krybdyr, fisk, insekter, spindlere. De store er til at få øje på, hvis de da ellers viser sig. De små lægger vi knap mærke til, skønt deres antal langt overgår dyrenes højere oppe på rangstigen.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Almindelig Røn
Almindelig røn er et lille træ eller en stor busk med flere stammer. Rønnetræet kan blive op til 15 meter højt. Barken er lysegrå og glat med porer
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Natviol
Hesperis matronalis er egentlig hjemmehørende i bl.a. Kaukasus, så det er en fremmed plante, som ikke er særlig brugt i danske haver, men som dog er meget værdsat, når man først har haft den.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Snedrivebusk
En 1,5-2 m høj busk med bred, overhængende vækst. Bla­dene er glatte, med mørkegrøn oversi­de og lysere underside
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Indsamling i skoven
At tage en tur i skoven er i sig selv en rigtig skøn fornøjelse, og hvis man så samtidig kan indsamle noget nyttigt, som man kan tage med hjem, så er det jo bare helt perfekt. Men i hvilke skove må du egentlig indsamle? Hvad må du indsamle? Og hvor meget? Det kan du få svar på lige her:
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Buketbedet
Nogle blomster producerer flere og flere blomster, jo flere du plukker. Det gælder f.eks. morgenfruer og andre sommerblomster, der breder sig efter beskæring.
Artikel kategori: Planer og tegninger
Udvalgte artikler
Fingerbøl
Fingerbøl kan man næsten ikke kan få for mange af. Romantisk, yndefuld og nem er den.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser