Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Den nemme og robuste have.
Her følger der en tegning og plantebeskrivelse over en have med et minimum af pasning. Gode bunddækkeplanter og robuste buske.
Artikel kategori: Planer og tegninger
Udvalgte artikler
Tamarisk
Tamarisk-familien (Tamaricaceae) er udbredt i Europa, Asien og Afrika med hovedvægten fra Nordafrika til Centralasien. Det er buske eller træer, ofte tilpasset tørre forhold. De enlige blomster bæres i klaser.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Purpurklokke
Purpurklokke (Heuchera sanguinea) er en vintergrøn staude med purpurrøde blomster, som sidder højt over bladene. Da planten er både hårdfør og tørketålende, dyrkes den ofte i haverne.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Buksbom - Plant/beskær
Buksbom - Plant/beskær
Buksbom er meget nem at gøre tilfreds, har ikke noget specielt krav på jord eller plantested. Den kan lide solen lige godt som i skyggen, men bladene bliver en anelse mørkere i skyggen. Den har det bedst i løs, kalkholdig jord.

Plantning

Sæt buksbommens rødder i en spand vand i en time. Løsn jorden og tilsæt kalk, især til sur jord. Bland lidt benmel i jorden. Grav et plantehul af en passende størrelse, så rødderne kan spredes ud. Anbring planten i hullet og træd jorden fast. Dette sikrer, at rødderne får kontakt med jorden, så planten får en god start.

Plantning af en hæk

Til en buksbomhæk skal der plantes 6 - 7 planter pr. meter. De skal sættes med samme indbyrdes afstand. Brug pinde og bind en snor mellem pindene til at sikre, at hækken bliver lige. For at opnå et symmetrisk kurvemønster er det bedst at lave en skabelon af pap eller træ, som hækken så plantes efter. Sørg for, at der står en plante i hvert hjørne. Her skal man evt. snyde lidt med afstanden mellem planterne. Til lange, lige eller buede strækninger opnås den bedste effekt med brug af samme buksbomvariant. Prøv evt. med en anden variant eller figur i hjørnerne. Vand planterne straks efter plantning og gentag vandingen regelmæssigt i de første fem uger.

Beskæring

Selvom planterne stadig er meget små, når hækken er plantet, er det vigtigt, at de alle beskæres til samme størrelse. Brug pinde og snor eller en lang lige til at markere højden på hækken. Kontroller endnu en gang med et vaterpas for at få et absolut lige resultat. Brug altid en skarp hæksaks til beskæring. Lad hæksaksen røre snoren eller listen og hold den lige. Når toppen er færdig, kan du klippe siderne efter øjemål og bruge hæksaksen lodret.
En buksbomhæk bør klippes 2 gange om året, navnlig siderne, så hækken holdes fin og kraftig. Dette forhindrer også, at hækken bliver bar i bunden. Hækkens top skal også holdes lidt smallere end bunden, så figuren bliver som en kage.

Skabe figurer ved beskæring

Også buksbomkuglen og andre figurer kan beskæres med en saks. På en spirals eller dyrefigurs indvendige bøjning skal saksen vendes om. Ældre buksbom kan beskæres fra marts til sommersolhverv. Derefter kan den kun beskæres let for at bevare formen. Det er bedst at udføre beskæringen, når det er overskyet og helst, når planten er våd.

Dyrefigurer

Hvis du vil have en mere geometrisk eller dyrefigur, skal du ikke bare tage en stor buksbom og prøve på at klippe den til den ønskede figur. Start med at tage en god tit på planten med den nye figur i tankerne, sæt nogle små støtter rundt om planten og begynd med at forsigtigt bøje nogle at kvistene i den ønskede retning, fastholdt med støtterne. Med tiden får du den oprindelige form og bladhangvolume som kræves for at skære den tilbage til den ønskede figur. Vær tålmodig. Det vil tage nogle år at få til den rigtige form. Dog kan du, hvis du ikke kan vente så længe, vælge en færdig ståltrådsfigur. Denne placeres over den lidt større buske og grenene der stikker ud, kan klippes tilbage. Selv nu behøver du tålmodighed inden din buksbomfigur er færdigformet.

Formede buksbom ser godt ud som solitærplante men, som i de største haver, er en avenue af pyramider, bolde eller firkanter også højst dekorativt. Som alternativ er en gruppe med buksbom i krukker med forskellige størrelser af den samme figur, måske en mere medgørlig version af denne overvældende idé.

Vinterpasning

Buksbom er flot hele året med sit stedsegrønne løv. Den kan have et næsten mystisk udseende, når den dækkes af sne eller slud. Buksbom i krukker kan stå udendørs, men det kan være en god idé at sætte dem på et mere beskyttet og skyggefuldt sted. Eftersom bladene er stedsegrønne, finder fordampningen sted året rundt. Tørre vinde, den klare vintersol og frosne rødder kan udgøre en alvorlig fare for planten. For at beskytte rødderne kan krukken fores med bobleplastic, før buksbommen plantes. Du kan naturligvis også pakke krukken ind i bobleplastic eller en vintermåtte. Det beskytter også dine flotte keramiske krukker. Hvis det fryser mere end -10ºC, er det bedre at tage krukken indendørs og anbringe den køligt og lyst.
Udvalgte artikler
Løjtnanshjerte
Dette er så absolut en dejlig staude, ikke mindst fordi den er så tidligt ude med blomsterne (april-maj). De meget smukke små ranker af hjerteformede blomster, kan lede tankerne hen på en graciøs storkonval, omend løvet er noget anderledes.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sommercypres
Sommercypres kan plantes rundt omkring i blomsterbedene for at få lidt grønt ind mellem de mange farvestrålende blomster i sommerhalvåret. I efteråret giver de så omvendt farve til de afblomstrede blomsterbede.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Hvad er NLP?
NLP er nok den hurtigst voksende terapiform der nogensinde er set herhjemme. NLP, der står for Neuro Lingvistisk Programmering, betyder at nervesystemet har et sprog i form af indre følelser, lyde, ord og billeder, som det bearbejder alle oplevelser med.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Oliven
Olivengrene symboliserer fred, og bladene kronede de sejrende ved datidens olympiske lege. Medicinsk bruges bladene til at rense sår siden oldtiden. Olivenblade sænker blodtrykket og hjælper til at forbedre blodomløbet. Olivenolie har generelt beskyttende virkning på fordøjelseskanalen og er god på tør hud.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Krukker og altankasser
Selv om man kun ønsker at placere 3 altankasser à 1 m længde på gelænderet, må man huske på, at de belaster altanens gelænder med en vægt på 80-100 kg.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Krydderurter
Krydderurter er en på én gang nyttig og inspirerende håndbog om nogle af de nemmeste og billigste urter, man kan dyrke, nemlig krydderurterne.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
November

Artikel kategori: Havekalender