Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Sarte planter om vinteren
Sarte planter om vinteren
Når dagene bliver kortere, lyset svinder, og temperaturen daler hen på efteråret, er det på tide at tænke på dine subtropiske planter som fx oliven, laurbær, nerier, vin og figen.

Efteråret sætter nemlig de eksotiske planter i en nærmest dvalelignende tilstand. De biologiske processer i planternes celler kan ikke fungere ved lave lysmængder og lave temperaturer.

Subtropiske planter kan dø af tørke

De subtropiske planter trives bedst ved en temperatur på ca. +5 grader vinteren igennem. Falder temperaturen yderligere til 0 grader eller derunder, begynder planterne for alvor at lide.

Og hvis temperaturen befinder sig under 0 grader i længere tid, vil mange af planterne simpelthen dø af tørke og vandmangel.

Frost om dagen – tag planterne ind

I milde vintre kan du være heldig, at planterne på friland overlever lidt frost og kulde. Fx kan både rosmarin, oliven og laurbær planter godt tåle lidt nattefrost. Men så snart det også bliver frostvejr om dagen, er det bedst at tage planterne indenfor.

Hvis du lader planterne overvintre udendørs, er den bedste beskyttelse at pakke planterne ind i grangrene eller halmmåtter og putte godt med visne blade omkring rødderne.

Pak ikke eksotiske planter ind i plastik

Det er ikke nogen god idé at pakke planterne ind i tæt plastik. Hvis du gør det, kan du risikere, at planterne bliver angrebet af svampesygdomme.

De kan også få deciderede solskoldninger i perioden fra januar til april, så bladene visner og krøller sig sammen.

Sådan placerer du dine planter indenfor

De stedsegrønne planter som nerie, oliven, laurbær og rosmarin opbevares bedst ved en temperatur på +5 grader hele vinteren. Det gør ikke noget, at temperaturen stiger om dagen i perioden februar til april, men sørg for at stille dem et sted, så der ikke kommer direkte sol på planterne.

Der skal helst være rimeligt med dagslys på vinteropbevaringsstedet. En frostfri havestue eller et ditto drivhus er det bedste sted.

Planter som vin, figen, pelargonie, fuchsia og lignende løvfældende planter kan godt tåle at overvintre på et sted med en temperatur på mellem 0 og +5 grader.

Sådan passer du dine planter indenfor

Minimum af vand og ingen gødning
I vinterperioden har planterne ikke behov for store vandmængder, så vandingen nedsættes til et minimum. Prøv at kontrollere vandingen ved bl.a. at se efter skuddene og bladene. Hvis skuddene begynder at hænge, eller bladene bliver slappe, skal der vandes lidt. Hvis temperaturen ligger omkring +5 grader, skal der højst vandes 1 gang hver eller hver anden uge. Der må ikke gødes i hvileperioden.

Kontrollér for sygdomme og insekter
Inden planterne placeres indendørs, kontrolleres de for svampesygdomme og insekter. Blade og skud, som er angrebet af svampesygdomme, afklippes. Bladlus kan fjernes ved at sprøjte med insektsæbe.

Klip planterne ned
Har årets tilvækst været kraftig, kan du godt reducere størrelsen på de planter, som skal indenfor. Dels fylder planterne ikke så meget, dels har nye svage, bløde skud vanskeligere ved at klare den reducerede mængde lys vinteren igennem. Klip derfor bløde skud af, inden planterne sættes ind til vinteropbevaring.

Plant planterne om
I februar kan planterne omplantes. Hvis ikke der er plads til ny jord omkring rodklumpen, kan du enten placere planterne i en større potte eller beskære de yderste rødder, så der bliver plads til ny jord. Vent med at gøde indtil 4-6 uger efter omplantningen. I denne periode opsuger rødderne det naturlige gødningsindhold fra den nye jord. Først når denne gødning er opbrugt, er der behov for gødning – helst i form af flydende gødning ved hver vanding.
Udvalgte artikler
Porre
Porre er en toårig, urteagtig plante med en opret, stiv vækst. Bladene danner en lang cylinder af tætpakkede bladskeder.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Stankelben
Stankelbenslarven er primært et problem i græsplæner, men kan også angribe forskellige afgrøder i køkkenhaven. I Danmark findes flere arter. Larven (se billede) er gråbrun og valseformet med en læderagtig hud og et mørkt hoved.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Slåen
Slåen, Prunus spinosa, findes i det meste af Europa med nordgrænse i Mellemskandinavien. Det er en udpræget østdansk art, som gror på kalkrig moræneler. Bortset fra lokale mergel-jorde f.eks. på de vestjyske bakkeøer findes arten ikke i Vestjylland.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Forebyg / Bekæmp larver
Tag larver og skadedyr op med hånden, når du sår grøntsager eller planter i haven. Put dem i sæbevand, og del dem med en skovl eller læg dem ud til fuglene som en snack.
Artikel kategori: Alt om Haven