Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Sarte planter om vinteren
Sarte planter om vinteren
Når dagene bliver kortere, lyset svinder, og temperaturen daler hen på efteråret, er det på tide at tænke på dine subtropiske planter som fx oliven, laurbær, nerier, vin og figen.

Efteråret sætter nemlig de eksotiske planter i en nærmest dvalelignende tilstand. De biologiske processer i planternes celler kan ikke fungere ved lave lysmængder og lave temperaturer.

Subtropiske planter kan dø af tørke

De subtropiske planter trives bedst ved en temperatur på ca. +5 grader vinteren igennem. Falder temperaturen yderligere til 0 grader eller derunder, begynder planterne for alvor at lide.

Og hvis temperaturen befinder sig under 0 grader i længere tid, vil mange af planterne simpelthen dø af tørke og vandmangel.

Frost om dagen – tag planterne ind

I milde vintre kan du være heldig, at planterne på friland overlever lidt frost og kulde. Fx kan både rosmarin, oliven og laurbær planter godt tåle lidt nattefrost. Men så snart det også bliver frostvejr om dagen, er det bedst at tage planterne indenfor.

Hvis du lader planterne overvintre udendørs, er den bedste beskyttelse at pakke planterne ind i grangrene eller halmmåtter og putte godt med visne blade omkring rødderne.

Pak ikke eksotiske planter ind i plastik

Det er ikke nogen god idé at pakke planterne ind i tæt plastik. Hvis du gør det, kan du risikere, at planterne bliver angrebet af svampesygdomme.

De kan også få deciderede solskoldninger i perioden fra januar til april, så bladene visner og krøller sig sammen.

Sådan placerer du dine planter indenfor

De stedsegrønne planter som nerie, oliven, laurbær og rosmarin opbevares bedst ved en temperatur på +5 grader hele vinteren. Det gør ikke noget, at temperaturen stiger om dagen i perioden februar til april, men sørg for at stille dem et sted, så der ikke kommer direkte sol på planterne.

Der skal helst være rimeligt med dagslys på vinteropbevaringsstedet. En frostfri havestue eller et ditto drivhus er det bedste sted.

Planter som vin, figen, pelargonie, fuchsia og lignende løvfældende planter kan godt tåle at overvintre på et sted med en temperatur på mellem 0 og +5 grader.

Sådan passer du dine planter indenfor

Minimum af vand og ingen gødning
I vinterperioden har planterne ikke behov for store vandmængder, så vandingen nedsættes til et minimum. Prøv at kontrollere vandingen ved bl.a. at se efter skuddene og bladene. Hvis skuddene begynder at hænge, eller bladene bliver slappe, skal der vandes lidt. Hvis temperaturen ligger omkring +5 grader, skal der højst vandes 1 gang hver eller hver anden uge. Der må ikke gødes i hvileperioden.

Kontrollér for sygdomme og insekter
Inden planterne placeres indendørs, kontrolleres de for svampesygdomme og insekter. Blade og skud, som er angrebet af svampesygdomme, afklippes. Bladlus kan fjernes ved at sprøjte med insektsæbe.

Klip planterne ned
Har årets tilvækst været kraftig, kan du godt reducere størrelsen på de planter, som skal indenfor. Dels fylder planterne ikke så meget, dels har nye svage, bløde skud vanskeligere ved at klare den reducerede mængde lys vinteren igennem. Klip derfor bløde skud af, inden planterne sættes ind til vinteropbevaring.

Plant planterne om
I februar kan planterne omplantes. Hvis ikke der er plads til ny jord omkring rodklumpen, kan du enten placere planterne i en større potte eller beskære de yderste rødder, så der bliver plads til ny jord. Vent med at gøde indtil 4-6 uger efter omplantningen. I denne periode opsuger rødderne det naturlige gødningsindhold fra den nye jord. Først når denne gødning er opbrugt, er der behov for gødning – helst i form af flydende gødning ved hver vanding.
Udvalgte artikler
Gul Thuja
Der er delte meninger om gule nåletræer. Nogle mener, de ser sygelig ud, mens andre synes, de gule former netop egner sig til at skabe farvekontrast til forskellige grønne toner.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tobak
Almindelig Tobak er den mest brugte tobak til rygetobak og kaldes i den forbindelse også for Virginsk Tobak. Der laves meget fine tobakker af netop denne art. Har du mod på det, kan du laver sin egen rygetobak.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Erantis
En af årets første blomster i haven er erantis. De buttede blomster kan brede sig som et gult tæppe under buskene, hvis de ellers har det fugtigt og ikke bliver forstyret. Vidste du i øvrigt, at der også findes dobbelte, gule erantis og sågar hvide erantis.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
24 brandgode juleråd
De mange ekstra brandudrykninger skyldes først og fremmest uheld og uforsigtighed i forbindelse med levende lys. Årsagen til den forøgede risiko er dels, at vi har mange flere lys tændt i december måned, dels at vi kombinerer de levende lys med gran og julepynt. Og næsten hvert år koster julelys menneskeliv.
Artikel kategori: Nyttig viden