Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Køkkenhaven » Vin på friland og i drivhus
Vin på friland og i drivhus
Vin på friland og i drivhus

Der er flere måder at have vin på, vinen kan sagtens stå på friland her i Danmark, men den bedste druehøst i en villahave får man hvis man har vinen i drivhus eller udestue. Vin plantes ofte udenfor væksthuset, hvorefter skuddene føres gennem et lavtsiddende hul i soklen. På denne måde har rødderne fordel af regnen. Vinstokke er meget hårdføre, forbedret frugtmodning er årsagen til, at vi med de korte somre vi har her i landet dyrker dem under glas. På tidspunktet, når klaserne er under udvikling, kontrolleres rødderne, hvad enten de befinder sig inden eller udendørs og der vandes hvis nødvendigt.

En kort arbejdsplan for vin vil se således ud:

DECEMBER - JANUAR

Det er i disse måneder det er bedst at beskære vinen, da temperaturen senere kan stige betydeligt og rankerne begynder hurtigt at skyde. Hvis de beskæres, når saften er begyndt at stige, vil de "bløde". Saften vil dryppe fra snitsåret og det kan svække planten. For at komme til at beskære løsnes de skud, der har båret frugt fra opbindingstråden og skæres tilbage til en eller to knopper fra hovedskuddet eller stokken, som den kaldes. Skær stokken tilbage, hvis den breder sig mere end ønsket. Kontroller for angreb af skadedyr ved forsigtigt at fjerne evt. flagende bark, fjern så mange synlige skadedyr som muligt og sprøjt evt. med insektsæbe.

APRIL - JULI

Vin vil snart begynde at vokse hurtigt og skuddene skal bindes til støttetrådene i spalieret, hvis de ikke skal komme ud af kontrol.

Vinplanter vokser ekstremt hurtigt og kan skyde med mere end 3 m. på en sæson. Derfor er udtynding og beskæring (se juni) vigtig for at fremme et godt udbytte af druer i stedet for mængder af bladrige skud. Den letteste måde at forme drueranker på er med en central lodret hovedstamme eller stok, som holdes i en højde som svarer til spalierets højde. Hvert år føres udvalgte sideskud til siderne i et spalier. Disse skud vil sætte frugt, hvorefter de om vinteren skæres tilbage til to eller tre knopper fra hovedstokken.

Vinen har i disse måneder et stort forbrug af vand og er temmelig grådig. Derfor må der vandes og gødes nogle gange i forsommeren. Det foregår på det sted hvor roden udvikles. Der kan bruges almindelig NPK-gødning, f.eks. 3 kg. NPK 12-5-14 (nitrophoska) pr. 100 kvadratmeter, 3-4 gange fra april-juli. Der vandes umiddelbart efter gødskningen med ca. 30 liter vand pr kvadratmeter. Vinranken sæter stor pris på organisk gødning. Hvis man har mulighed for at skaffe staldgødning vil det være det bedste at tilføre en trillebør fuld til hver plante hvert efterår. Ellers kan man også tilføre kompost eller købe en færdigblanding af organisk gødning i plantecentrene.

JUNI

Fjern overflødige skud fra vinen. "Stop" (fjern skudspidsen) de frugtbærende skud et blad efter tre-fire frugtklaser. Alle sideskud fjernes et eller to blade fra det hovedbærende skud.

Vin der dyrkes på friland i vores klima, vil kun få enkelte modne drueklaser på hvert skud fra hovedstammen, så det er uproduktivt at lade flere klaser udvikle sig.

NOVEMBER

Nu er det et godt tidspunkt at formere vin ved hjælp af knopstiklinger. Hver stikling skal være ca. 3 cm. lang og have en enkelt knop eller "øje". På den modsatte side af knoppen laves et lille skrånende snit lige under knoppen, hvorefter den ridsede del af stiklingen dyppes roddannerhormon. Stiklingen lægges vandret, så knoppen vender opad, i en lille potte med formeringsjord og dækkes let. Det hele anbringes i en formeringsenhed ved en temperatur på 24 grader C. indtil der er dannet rødder. Når rødderne er udviklet, vænnes de unge planter gradvist til køligere forhold og de plantes ud i væksthuset eller det udendørs blivested om foråret
Udvalgte artikler
Børns udtalelser om ældre.
Alderdom er, når støddæmperne i knæene ikke virker længere (Gustav, 6 år)
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Muldvarpen
Muldvarpen (på latin Talpa europaea) findes i hele Danmark, bortset fra nogle øer. Den voksne muldvarp bliver 15-18 cm lang og vejer 70-100 gram.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Flere råd
Rigtig mange gode husråd
Artikel kategori: Tips/råd/ideer
Udvalgte artikler
Hækplanter
Hækplanter findes til mange formål og i mange variationer. Nogle sorter er løvfældende, andre stedsegrønne, nogle sorter egner sig mest til høje hække og andre som lave,
Artikel kategori: Alt om Haven