Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havedammen » Vandformer
Vandformer
Hvis du har fået lyst til at få din egen vandhave, har du en masse spændende muligheder for dig. En havedam er en blanding af natur og kultur, og der findes næppe to mennesker, der har helt samme opfattelse af, hvilken kombination der er smukkest.

Vand i haven behøver ikke at betyde et traditionelt bassin. En bæk, en krukke med nøkkeroser, eller en rislende vandkunst, kan alle skabe frodighed og variation mellem det grønne. I det følgende vil jeg give dig en række eksempler på indretningen af forskellige vandhaver. For at fremme forståelsen har jeg givet dem navne, der forhåbentlig forklarer mere end de forvirrer.

Baljer, tønder og krukker

Den mindst arbejdskrævende løsning er, at placere en eller flere små beholdere på udvalgte steder i haven. Trætønder, eksempelvis gamle vinfade, kan blive meget smukke, hvis de placeres og tilplantes rigtigt. I tønderne kan du sagtens holde nogle få fisk og smukke vandplanter, både sumpplanter og åkander. De egentlige undervandsplanter og en større fiskebestand kræver dog lidt bedre pladsforhold.

Baljer, tønder og krukker er ofte springbrættet, der fører dig videre til større anlæg.

Det geometriske bassin

Det geometriske bassin er blot min betegnelse for et havebassin, der ikke på nogen måde giver sig ud for at være en naturlig dam. Det kan eksempelvis være kvadratisk, rektangulært, rundt, tre- eller firkantet. Typisk er et bassin af denne type let at indpasse i et fliseområde eller i terrassen. Det signalerer mere arkitektur end natur, men kan laves fantastisk smukt.

Er du interesseret i denne type bassin, kan du finde masser af inspiration i parker, museer og botaniske haver. Det geometriske bassin er velegnet til cementkonstruktioner, men kan lige så godt laves med plastfolie. Her er plads til både vandplanter og fisk, og fiskene er ofte lettere at få øje på i denne bassintype, end de er i den naturlige dam.

Den "naturlige" dam

Den naturlige dam er selvfølgelig ikke mere naturlig end de andre vandtyper, i hvert tilfælde ikke når den er nyanlagt. Betegnelsen indikerer blot, at vi har gjort os anstrengelser for at efterligne en naturlig dams opbygning. Faconen kan være asymmetrisk, afrundet og indskåret af bugter og landtanger. Bredderne bør være svagt skrånende, så de giver de bedste muligheder for dyre og plantelivet. Dammens kanter opblødes desuden af sumpplanterne, så det nogle steder kan være svært at se, hvor landet slutter og vandet begynder.

Nutidens plastfolier har helt fjernet grænserne for dine udfoldelser. Kun fantasien sætter grænserne. Enhver plan kan føres ud i livet, forudsat den overholder tyngdeloven.

Den naturlige dam virker også mere dragende på dyrelivet. Padder, insekter og fugle vil hurtigt indfinde sig. Dine vandplanter og fisk vil også kunne få optimale betingelser, og fiskene har let ved at skjule sig - også for eventuelle fjender som eksempelvis hejren. Denne bassintype giver naturoplevelser ved hjemmet.

Den japanske vandhave

Japanernes havekunst går tusinder af år tilbage i tiden. Den bygger i høj grad på samspillet mellem vand, smukke planter og kunst. Små bevægelige vandskåle og stenlamper indgår i en helhed, der udstråler ro, harmoni og fordybelse.

Den japanske vandhave er mest til at se på og sikkert ikke det første valg for børnefamilier. Koikarperne vil være et naturligt indslag i denne have, da de netop er fremelsket af de japanske mestre.

Bækken

Et rislende vandløb kan blive hovedattraktionen i enhver vandhave.

Forestil dig en bagende sommerdag i hængekøjen under det japanske kirsebærtræ. De eneste lyde, du hører, er solsortens kvideren og bækkens klukken. En detaljeret plan, en rulle plastfolie, en kraftig pumpe og en weekends hårdt arbejde er alt, hvad der skal til. Så kan drømmen blive til virkelighed. Har du en grund, der skråner, er bækken et oplagt valg - gerne kombineret med et eller flere bassiner. En bæk kan opbygges med små vandfald, strømstryg og rolige pools. Har du børn, så tag dem med på råd. De har en sprudlende fantasi og en utrættelig energi.

Desuden har de fleste børn en forkærlighed for vand. Strømmende vand har flere positive indvirkninger på vandkvaliteten. Det renser, ilter og kan eventuelt kombineres med et filter. Har du ikke en skrånende grund, kan du jo bare lave en bakke.
Udvalgte artikler
PARADOKSALE SPØRGSMÅL
Hvad gør man, hvis man ser et udrydningstruet dyr, som spiser en giftig udrydningstruet plante?
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Gode billeder fra billedbureauer og andre fotoarkiver
Hvis man står og skal bruge et billede til en publikation eller et websted, har man ofte en forestilling om, hvordan billedet nogenlunde skal se ud. Man behøver ikke at være professionel billedredaktør for at gøre sig sine tanker og visualiseringer. Vi er nemlig alle i dag stopfodrede med billedindtryk, og ikke mindst de unge er formidabelt hurtige billedlæsere.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Uklippet hæk
En uklippet hæk er en mellemting mellem hæk og levende hegn. Den tilfører ikke haven den samme stramme form som en traditionelt klippet hæk, men danner en blødere afgrænsning.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Prikbladet Fredløs
Prikbladet fredløs, Lysimachia punctata, er den mest almindelige fredløs i haverne, en god og smuk staude, som er let at have med at gøre.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser