Hydrangea arborescens, træagtig hortensia, som bliver 1,5 m høj og forholdsvis bred. Sorten ’Annabelle’ er almindelig brugt.
Hydrangea aspera, kan i modsætning til de andre hortensia bedst lide at vokse i surbundsbedet.
Hydrangea macrophylla, almindelig hortensia som findes i mange sorter med farver fra blå, røde og hvide nuancer.
Hydrangea paniculata, havehortensia eller syrenhortensia. Adskiller sig fra andre hortensia ved at blomstre på et år gamle skud.
Jordbunden og blomsternes varierende farver.
Hortensia skal vokse i en dybmuldet, luftig, humusrig jord. Det betyder at plantehullet skal graves, så jorden er godt løs og jorden fra hullet skal iblandes 20 – 40 % spagnum inden planten sættes i jorden. Det er især den almindelige hortensia, Hydrangea macrophylla som skifter farve afhængig af jordens surhedsgrad.
Blå blomster: Let sur jord med lavt pH øger evnen til at optage aluminium i jorden og blomsterne bliver blå. Strø pulver af alumiuniumsulfat 1 g pr. m2 om efteråret. Udvand ligeledes 1 g pr. m2 om foråret.
Rosafarvede blomster: På mere basisk jord (mest almindeligt) vil blomsterne blive hvide, rosa eller røde.
Blomsterne hos hortensia bliver dannet i sidste års endeknopper. Dvs. at skud, som er dannet i indeværende vækstsæson indeholder næste års blomstring.
Beskæring.
Beskæring af havehortensie skal foregå med omhu. Udtynding af skud er ok, men en reduktion af højden ødelægger næste års blomstring.
Der er dog en undtagelse. Hydrangea paniculata, havehortensia eller syrenhortensie blomstrer på de nye årsskud. Inden løvspring klippes de enkelte skud tilbage til 2 – 4 knopper på hver gren. Det resulterer i et væld af nye skud med smukke aflange og ofte duftende blomster.
Som noget helt nyt, har man i Amerika opdaget og udvalgt en helt ny type havehortensia. Den hedder ’Endless Summer’ og ligner Hydrangea macrophylla, men blomstrer på de nye årsskud.
Meget giftig: hele planten kan være meget giftig og indtagelse af dele af planten kan give åndenød, opkast, smerter, diarre, koma
Skrevet af Kjeld
d. March 07 2013
8195 Fremvisninger ·
Udvalgte artikler
Billeder af løvfald – Indfang skoven om efteråret med dit digitale kamera
Skoven om efteråret er den mest farverige tid i dansk natur. Inden løvfaldet skifter træernes blade fra mørkegrøn til gul eller rød og alle farvenuancer derimellem. Et motiv, der kan gøre enhver med et kamera til fotograf, hvis man ved, hvordan man bedst tager billeder af skoven i efterårets strålende farver. Artikel kategori:Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Hold hunde i snor langs stranden af hensyn til fuglelivet
’Du danske friske strand’ synger vi, for en tur langs stranden kan være befriende for motion og frisk luft. Sådan er det også for hundene, som på en strand finder masser af spændende ting at snuse til og rode rundt i. Artikel kategori:Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Unge frugttræer
Faktisk var det frugtavlerne, der indførte andre grundstammer at pode f.eks. æbler på. I stedet for de normale vildstammer, indførte man stammer, som hæmmer toppens vækst, så træet ikke bliver så højt og dermed mere rationelt at plukke fra. Artikel kategori:Alt om Haven
Udvalgte artikler
Dansk Flora Dansk Flora er et utroligt stort og godt opslagsværk som er uundværlig for dem som har interesse i den dansk flora. Artikel kategori:Boganmeldelser