Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Lilje
Lilje
Liljehybrider tilhørende de orientalske grupper vil normalt kunne vokse under nedennævnte betingelser:

Jorden bør være meget godt gennemarbejdet inden man lægger løgene. Stedet de lægges bør desuden være godt drænet, således at jorden ikke er for våd om vinteren. Jorden må hellere være knastør.
Liljeløgets basalrødder er i stand til at finde fugt selv meget langt nede i jorden.
Er din jord meget leret eller på anden måde meget kompakt, vil det være ideelt at fjerne det og fylde hullet med en nyblandet jord bestående af meget groft materiale som grenkompost, grus og sand samt sphagnum. Denne blanding tilsættes en gødning bestående af en gødning beregnet for rhododendron eller en god langtidsfrigivende gødning som fx Osmocote. Hjemmelavet kompost indeholdende dyre- eller fuglegødning kan også anvendes, men i små mængder, da det kan indeholde meget store kvælstofmængder, som kan bevirke at liljerne lettere knækker i stænglen. Dette kan gives som topdressing om efteråret. Dyre- og fuglegødning bør anvendes med omtanke, da det indeholder virus og svampe, som kan angribe liljeløget under ugunstige omstændigheder.

At købe et godt liljeløg kan være en investering for livet eller at man står med - uden selvfølgelig at vide det - døde løg i en pose til 29,95. Det sidste har rigtigt mange haveejere prøvet.

Et godt sundt og blomsterdygtigt liljeløg er for det første meget fast. Undlad at trykke med neglene, da det skader løget, men tryk meget hårdt med håndfladerne. Du må ikke kunne mærke elasticitet. Et frisk liljeløg er saftfyldt, skællene er hele og ubeskadigede. Basalrødderne, som er de rødder, der sidder under løget på løgkagen, skal være lyse og faste. Der bør være mange rødder på hvert løg og de må gerne være lange.
Et liljeløg må gerne være i gang med at sætte skudspidsen i vejret ved køb. Dog bør du ikke købe barrodede løg, hvor skuddet er over 15 cm langt. Og det skal plantes i fugtigt sandblandet sphagnum så snart du kommer hjem med det.
Undlad at købe små løg. Løgstørrelsen er afgørende for hvor mange blomster et løg sætter. Køber du for små løg, sætter løget måske kun en knop eller slet ingen og der er stor sandsynlighed for at løgget dør. Den energi der bruges til at danne stængel, blade og knopper tages fra løget. Et liljeløg kan nemt være reduceret med op til 50% i vægt efter en blomstring. Det betyder at blomstring på meget små løg kan udsulte løget så meget, at de nemt angribes af råd eller ikke formår gennem efterår og vinter at opbygge energi til næste sæsons blomstring. Løget dør ikke, men da det er stresset, danner de i stedet nogle få småløg, som du kan være heldig at se blade på året efter. Er man ikke opmærksom på dette kan disse småblade forveksles med ukrudt. Så forsvandt også muligheden for at småløgene kunne overleve.
Desuden er det vigtigt at sælger opbevarer sine løg optimalt. Liljer er levende planter, til forskel fra tulipanløg og påskeliljeløg, der har en rigtig hvileperiode. Liljeløget er altid i vækst - også selvom det er taget op af jorden . Liljeløg har en periode, hvor det ikke blomstrer men ikke nogen hvileperiode. Det betyder at opbevaringen bør være så kort som muligt og foregå køligt og let fugtigt, så løget ikke tørrer ud.

Det bedste tidspunkt at købe løg på er, når løgene kommer til Danmark eller udbydes til salg af erfarne løgdyrkere. Dvs. du får dem så friske som muligt.
Det bedste tidspunkt at lægge løg på er umiddelbart efter købet. Skal løgene lægges i et bed i haven og det bundfryser, så læg løgene i noget optøet halvfugtigt sandblandet sphagnum i en passende beholder og sæt det hele et køligt sted. De må gerne fryse men ikke få sne og regn i vinterperioden.
Man kan købe liljer med løg hele året rundt. Et løg i vækst kan flyttes, blot rødderne ikke tørrer ud. Løg og stilk med blade kan sprayes med vand.

Et par liljer bør plantes i jordoverfladen og med spidsen af løget over jorden. Det gælder bl.a. Madonna liljen - Lilium candidum.
Alle andre liljer bør plantes dybt, dvs. 20 - 30 cm nede i jorden eller hvis man anvender krukker og kummer så næsten i bunden af disse.
Liljer danner rødder på de nederste 10-15 cm af stænglen. Disse rødder er forholdsvis korte, sidder meget tæt og er alene ansvarlig for at der kommer vand og næring til stængel, blade og senere blomster og frøstande. Det betyder at den jord, der lægges over løgene bør være af god kvalitet og kunne rumme en del vand og næringsstoffer. Du bør lægge 10 - 15 cm jord over løgene. Jorden må gerne være iblandet ca. en tredjedel spagnum.
Liljer, der ikke er plantet dybt nok i jorden kan endvidere knække over løget hvis vejret en dag er blæsende.
Ved lægning af liljeløg i jord, der dårligt dræner vand om vinteren, er det meget vigtigt at der lægges masser af groft materiale så som grus og sand omkring selve løget. Vand som sådan skader ikke løget men de mikroorganismer der naturligt er i jorden i kombination med fugt og løg, der ikke har en naturlig fysisk beskyttelse gør at løget let angribes og i værste fald rådner i jorden. Liljeløget sætter nogle meget kraftige og op til meterlange rødder ud fra basalkagen. Så løget kan altid finde vand og næring selv om du lægger det i grus og sand.

Når løgene er dækkede marker stedet med skilte og navn, så du altid kan finde dine liljer og kender navnet på dem. Nogen lægger et Dymo-præget skilt i bunden af plantehullet for at sikre hverken fugle eller andre tobenede senere fjerner muligheden for at identificere sine liljer.

Plant aldrig for tæt. Plant med mindst 25 til 60 cm's afstand. 25 cm gælder lave og slanke sorter som asiater og lave orientaler samt de mindste arter. For høje og kraftigtvoksende liljer som OT-hybriderne bør man plante med meget stor afstand og 50 til 60 cm er fint.
Plantes for tæt kan du opleve, at liljerne aftager for hurtigt med blomstring og at løgene må graves op og fordeles.

Man kan plante liljer mange steder. Dels i bede og krukker. Liljer er fantastisk gode krukkeplanter. Plant dem gerne sammen med mindre stauder og lette græsser. Men også mellem rhododendron og havens træer og buske. Bede, der står uden egentlig blomstring om sommeren kan blive rigtig flot, hvis du lægger liljeløg ned i jorden mellem rødderne. Liljerne tåler gerne at være i skygge på den nederste del af liljestammen. Her er det vigtigt at vælge liljesorter der bliver over 125 cm høje.

Liljer er flotte i større grupper. 5-10-15 løg af samme sort eller med samme farve lagt med passende afstand i en kumme eller et bed vil give en farveoplevelse, så selv de, der mindst interesserer sig for blomster, vil stoppe op og beundre disse bede.

Liljer behøver luft omkring sig men også lidt læ. Moderne liljer har meget kraftige stængler og behøver ikke så megen læ. Dog vil en placering øst for større træer og buske være bedst hos os, hvor vi har meget vestenvind om sommeren.

Ønsker man at have det absolut optimale udbytte af sine liljers skønhed og duft kan være en rigtig god idé at lægge liljeløgene i bede tæt på husets indgange, terrasser eller siddepladser i haven. Dvs. steder, hvor du færdes og opholder dig hver dag i blomstringsperioden.

Giftig: Hele planten, alle liljer er giftige for katte og fremkalder nyresvigt.

Udvalgte artikler
Blåbælg ’Død mands finger’
Blåbælg er en eksotisk plante, en fremmed på vore breddegrader, men den kan fint trives her i landet og er nem at dyrke.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Manden og strudsen
En mand kommer ind på et cafeteria med en fuldvoksen struds lige i hælene.
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Kompostering
Kompostering er at genanvende næringsstoffer i stedet for at brænde dem af. Op til en tredjedel af affaldsposens vægt, kan komposteres og forvandles til god, næringsrig muld til potteplanter og have
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Tidszoner

Artikel kategori: Nyttig viden