Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Ranunkel - Hepatica
Ranunkel - Hepatica
Slægten Hepatica hører til Ranunkelfamilien. Den var tidligere henregnet til Anemone, men blev udskilt herfra grundet de grønne bægerbladlignende højblade, som sidder lige under de farvede kronblade.

Hepatica er udbredt på den nordlige halvkugle i store dele af Europa og Asien. Derudover findes et par varieteter i USA.
Navnet Hepatica hentyder til de lappede leverformede blade (hepatic = lever).

Der foretages et meget stort forædlingsarbejde inden for dyrkning af Hepatica. Det foregår især i Japan, hvor man fremavler alle mulige former, som f.eks. flerfarvede fyldte eller halvfyldte blomster, enkle blomster i alle mulige farver, herunder grønne, gule, stribede, prikkede o.m.a.

Stort set alle de sorter der findes på markedet i dag stammer da også fra Japan, og er for det meste udvalgt af H. nobilis var. japonica, og ofte fra magnaformen, som har de største blomster og det største antal støvdragere og støvveje. H. japonica er desuden den varietet som er mest varierende både i blomsterfarve og form.

De fleste kultivarer stammer fra bjergegnene omkring Niigata, som ligger på den nordvestlige del af hovedøen Honshu, samt fra Sado Island, som ligger ud for Niigata. Her har man fundet spændende muterede former, som udgør stamtræet til mange af de sorter som er tilgængelige i dag. Det er da også i dette område at de fleste planteskoler og avlere har hjemme.

Da en gruppe plantesamlere for 30 år siden fandt nogle meget usædvanlige former i dette område, udløste det et sandt boom i interessen for Hepatica, og i løbet af få år blev adskillige hundrede kloner udvalgt og navngivet.

Det japanske navn for Hepatica er Yukiwariso, som betyder “en plante som skyder op af sneen”, og den er i Japan, såvel som her, en dejlig forårsbebuder.

I øvrigt er det ikke kun blomsterne, men også bladene der kan have interesse. Hos H.japonica forekommer brogede blade meget hyppigt, man kan faktisk sige at det er det almindelige, mens det hos H. nobilis er mere sjældent at støde på gode bladmønstre.

Hos H. japonica findes helt specielle bladmønstre, hvor bladene f.eks. er rødmarmorerede, har hvide eller gule kanter eller mønstre o.m.a. Dertil kommer at nogle blade er blanke, andre matte, nogle hårede o.s.v.
Det er således ikke bare blomsterne men også bladene der gør Hepatica til samlerobjekter.


Botanisk beskrivelse

Roden er en trævlerod, men der udvikles også en form for rhizom. Rhizomet opstår på lidt ældre planter, og herfra kan nye skud bryde frem. De fleste arter, om ikke alle, er stedsegrønne og der er kun én blomst pr stilk. Stilken er bladløs. Både bladstilk, blomsterstilk, blad og bægerblad er oftest hårede. Planten bliver ca. 10-15 cm høj.

Blomsten har sædvanligvis 5-8 kronblade. Dertil kommer de halv- eller helfyldte former, hvor støvdrager og støvfang mere eller mindre er omdannet til kronblade.
Kronbladenes farve varierer fra forskellige blå nuancer til rødlige, violette og hvid.
Støvknapperne er hos H.nobilis næsten altid hvide, mens de hos H.japonica næsten altid er farvede.

Nomenklatur

Som hos mange planteslægter er der også hos Hepatica stor uenighed inden for inddeling og navngivning.
Ofte ses varieteter navngivet som arter og ofte får de navn efter det sted hvor de gror. For eksempel kan nævnes H. japonica, som er den japanske varietet af H. nobilis, og derfor rettelig hedder H.nobilis var. japonica.

Det samme er tilfældet med H. asiatica, som kommer fra Kina, og som rettelig hedder H. nobilis var. asiatica. Om det er den samme plante som H. nobilis var. japonica er uklart, så de er på siden med beskrivelser opført som to forskellige varieteter.

I daglig tale bruger man dog betegnerlserne H. japonica, H. asiatica o.s.v.
Uenigheden viser sig også hvad angår H. falconeri som kommer fra Pakistan og Kashmir. Her er der divergerende opfattelse af om den tilhører Hepaticaslægten eller Anemoneslægten. Af udseende minder den meget om Anemone, men flere steder er den beskrevet som Hepatica.

En anden ting som er med til at skabe forvirring i navngivningen er, at Hepatica nobilis, inden Hepatica blev udskilt af Anemoneslægten, hed Anemone triloba, og navnet triloba hænger stadig ved. F.eks. kan man stadig støde på navnet Hepatica triloba, som altså skal være Hepatica nobilis var. nobilis.

Som man kan forstå er det ikke så ligetil at fastslå hvor mange arter der eksisterer. Med fare for at blive uenig med adskillige, vover jeg dog at hælder til teorien om, at der pt. er fem arter, resten har jeg placeret under varieteter.

De fem arter er:

Hepatica nobilis
Hepatica transsylvanica
Hepatica henryi
Hepatica falconeri
Hepatica maxima

Meget giftig: især rødderne på planten kan give mave / tarmproblemer, irritation i munden, dødelig

Udvalgte artikler
Børns udtalelser om Danmark
Danmark er et dejligt land, fordi der er så meget vand og ingen krig
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Stjernemagnolia
Stjernemagnolia er en aristokrat, hvis elegance og skønhed kræver en fremtrædende vokse- plads.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bidende Stenurt
Bidende Stenurt, er en flerårig saftplante. Det er vanskeligt at klarlægge den oprindelige udbredelse af denne plante, da den ofte bliver plantet i klippehaver
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Nem køkkenhave
10 gode og nemme ting til køkkenhaven
Artikel kategori: Køkkenhaven