Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Eksotiske planter
Eksotiske planter
Eksotiske planter

Eksotiske planter er planter der kun anvendes i haven om sommeren, men skal overvintre indendørs p.g.a. at de ikke tåler frost. For det meste er disse planter plantet i krukker, potter eller kar, da man skal flytte dem.

Der er her tale om meget forskelligartede planter, med nogle fællesnævnere: de er frostfølsomme og i sommmerperioden varmekrævende, da langt de fleste har hjemsted i subtroperne, typisk middelhavslande, men dermed hører ligheden også op, da der både er prydtræer, frugtbuske, prydbuske, sommerplanter og nogle der mest betragtes som stueplanter.

Hjemtagne planter fra udlandet: flere og flere med interesse for planter, tager selv frø, stiklinger eller planter med hjem fra udlandet.

I 1933 er der lettet enm del på bestemmelserne om hjemtagning af planter til Danmark. Hvis man er i tvivl, kan man rekvirere en bekendtgørelse om emnet hos Plantedirektoratet.

Husk at alle planter der er omfattet af Washingtron-konventionen er fredede. De er alle navngivne. Typiske eksempler er orkideer, kaktus og flere løgvækster. Ud over at det er ulovligt, kræver mange af de fredede planter særlige jordbundsforhold, for at kunne trives.

Planternes behandling: planter uden klump eller potte og stiklinger pakkes ind i fugtige papirservietter eller køkkenrulle, så de ikke tørrer ud, så lægges de i en plastpose, men husk at planterne skal kunne ånde. Straks ved hjemkomst, pottes planterne i en jord der ikke er alt for forskellig fra den oprindelige. Stiklinger skæres til og stikkes i en let jord, der skal være fugtig, og hele planten dækkes med plast.

Plantning: For at man kan nyde de eksotiske planter i sommersæsonen, er det nødvendigt at de kan overvintre frostfrit. Det betyder at de skal kunne flyttes uden at skulle omplantes for hver flytning. Trives planterne godt i nogle år, vil de hurtigt kræve ne større beholder at stå i. Jorden der plantes i skal være porøs, men alligevel fast. Der skal være et større lerindhold end i den der anvendes til almindelige sommerplanter. Husk også på at planten evt. skal stå i den samme potte i flere år. Først lægges lidt potteskår over hullerne i bunden af potten, så fyldes der med en frisk og sygdomsfri jord, op til hvor rodklumpen skal stå, planten placeres sådan at når rødderne dækkes med jord, vil plantedybden, være nøjagtig den samme, som før den blev omplantet. Husk der skal være ca. 5 cm. fra jordoverfladen til pottens kant, så der er plads til at vande.

Anvendelse: mange af de eksotiske planter er anvendelige og pynter hele året. Have- eller udestuens muligheder er mange, når det gælder placering af sine eksotiske planter, man skal dog huske på at de fleste kræver en kølig vinteropbevaring, hvilket begrænser udnyttelsen af udestuens anvendelse til andre formål.

I sommerhalvåret er de eksotiske planter til gengæld nogle af havens smukkeste og mest markante planter, hvor blot nogle få planter kan ændre hele havebilledet.

Pleje: da de fleste eksotiske planter lever i en eller anden form for beholder, lever de også et mere kontrolleret liv end ude i den fri natur. Først og fremmest har de mindre plads til rødderne, hvilket betyder, at planterne som regel er mere sarte end de fritvoksende. Derfor er det også vigtigt at pleje dem rigtigt. Tilføring af vand og næring er noget af det vigtigste i plejen af disse planter, de fleste planter bør ses efter for vand, hver dag, selv om mange sagtens kan klare sig med en vanding hver 2. dag, det afhænger meget af hvor planten står i forhold til nedbør, sol og vind, men også planteart og størrelse.

Vanding i vinterhalvåret begrænser sig til et eftersyn en til to gange ugentlig. Næring tilføres i vandopløselig form. En 1 % opløsning i vandet er det mest almindelige.

Ompotning er nødvendig, hvis planten skal kunne trives.

Risikoen for skadedyr og sygdomme er størst når planterne står indendørs, og især om foråret. En jævnlig udluftning og overbrusning kan være forebyggende.


Udvalgte artikler
Bødetakster cykel
Bødetaksterne er gældende fra den 1, januar 2012
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Leveregler
Accepter det faktum, at nogle dage er du duen, og andre dage er du statuen
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Haveterapi
Haven (parken, skoven, naturen) er et terapeutisk sted, hvor vi får det bedre, og hvor vi holder op med at være stressede. Undersøgelser viser, at haveterapi er dobbelt så virksomt mod stress som almindelig terapi og meget bedre end piller, og mange mennesker har gennemlevet store livskriser ved at bruge haven aktivt.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Drejeblomst
Drejeblomsten er en meget nem plante at have i haven, den skal placeres, hvor der er sol og en fugtighedsbevarende jord, dvs. enten en lerholdig jord eller en skovbundsagtig jord.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser