Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Æble
Æble
Æble-slægten (Malus) er udbredt med ca. 50 arter i de tempererede egne på den nordlige halvkugle.

Det er løvfældende småtræer eller buske, der oftest er uden torne. Bladene sidder spredtstillet, og de er stilkede, ovale til ægformede eller elliptiske med glat eller savtakket rand (i sjældne tilfælde: lappet rand). Nogle af arterne får kraftigt røde høstfarver.

Blomsterne er samlet i små stande, som sidder på knudrede kortskud. Den enkelte blomst er regelmæssig og 5-tallig med hvide eller lyserøde kronblade. Frugterne er kernefrugter med et femrummet kernehus.

I de fleste haver er frugttræer alt for store. Så store at man ikke kan spise sig igennem kassevis af æbler eller pærer af samme sort. Det er en uskik, at have et kæmpestort frugttræ, der i gode år giver flere frugter end familier, venner og naboer orker at spise, -eller kravle op at plukke. Se bare, hvad der ligger og rådner op af frugt på jorden i Danmarks haver.

Træer kan holdes små i et langt liv, hvis man forbyder træerne at blive så store. Frugtavlerne planter deres træer på blot en meters afstand og giver dem ikke lov at blive meget mere end to meter høje. Sådan skal man selvfølgelig også gøre i haven for at få plads til mange sorter med overkommelig mængde frugt på beskeden plads. Hvis da ikke træet skal være et stort prydtræ.

Små træer er én måde at få en passende mængde frugt af flere sorter. Endelig er det altså meget lettere at lære at pode, end de fleste tror. Hvis der podes en 2-3-8 sorter på et træ, er der rigtigt gode muligheder for mange sorter.

Æbletræer vokser bedst i god næringsrig jord, som er veldrænet og dermed ikke står vandmættet i våde perioder. Er jorden sandet, bør du undgå at plante træer på en svag grundstamme. Jorden skal have neutral pH-værdi, dvs. hverken for sur eller for kalkholdig. Hvis du vil plante et nyt æbletræ et sted, hvor der forinden har stået et andet æble- eller pæretræ, skal du skifte jorden ud med frisk jord.
Du kan godt plante et nyt æbletræ der, hvor der tidligere stod fx kirsebær eller blommer.

Æbletræer foretrækker en solrig plads, hvor der er passende læ. Står æbletræet i stærk blæst, er der risiko for, at grenene brækker, navnlig i efteråret, når de står fyldt med mange æbler.

Æbler afgiver meget ethylen og bør ikke opbevares sammen med ethylenfølsomme frugt og grøntsager.

Frugtkødet af de fleste æbler er meget pectinholdigt. Ved overskæring brunfarves æble let pga. et højt phenolase-indhold.

Æbletræer, som bliver middelstore, kan plantes med mindst 4-5 meters afstand til nærmeste træ. Er træet podet på frøstamme, skal afstanden være mindst 5-7 meter. Er det podet på den svage grundstamme M26, er en afstand på godt og vel 3 meter tilstrækkelig, hvis træet er fritvoksende.

Æbler til espalie op ad en mur klarer sig bedst på en vestvendt mur eller evt. en østvendt. Den nordvendte mur er for skyggefuld, og den sydvendte er for varm og tør.

Meget giftig: Ved indtagelse af store mængder æblekerner kan man få ophidselse, åndenød, kramper, kollaps, død

Og så omtaler vi lige nogle forskellige gode æbler

Æble er en kernefrugt, der findes i utallige sorter. Ingrid Marie, Gråsten. Golden Delicious, Cox Orange, James Grieve, Spartan, Mutzu, Pigeon, McIntosh og Belle de Boskoop (madæble) er eksempler på de mest kendte.

Discovery:
Sødt og aromatisk spiseæble uden så meget syre. Et tidligt sommeræble, man kan plukke allerede i august – og derfor altid er populært ligesom de første jordbær og kartofler.

Aroma:
Godt allround-æble, der både kan spises frisk, bruges til mad og presses til most. En af forældrene til Aroma er Filippa. Det plukkes typisk i september, men har en kort »hyldetid« og skal helst spises i løbet af 14 dage.

Elstar:
Et andet godt allround-æble, som kan holde sig halvanden måned og, opbevaret under de rigtige forhold, faktisk også langtidslagre

Ingrid Marie:
Et gammeldags madæble, der først skal modne lidt på lager, før det er klar til at spise i december og frem til det tidlige forår. Er pektinholdigt og har et lavt syreindhold, så bruges også til at balancere frugtvin lavet på mere syreholdige æbler.

Guldborg Lille, grønt spiseæble med røde striber. Gammel dansk sort, der dufter afmormors have. Syrligt og stærkt aromatisk, god til salater. Spises heltfriske.

Sunrise
Lille gyldent spiseæble med rød kind. Meget sødt og aromatisk. God til desserter. Spises helt friske.

Rød Gråsten
Middelstortrødt spiseæble med grønne farvetoner. Sprødt og saftigt med syrlig-sødaroma. Skøn i desserter og bagværk. Gråsten er Danmarks nationalæble.

Rød Aroma
Middelstortsensommeræble med en stærk aromatisk smag – forældresorterne er degamle sorter Filippa og Ingrid Marie. Det sprøde æble er lige til at spise og god som madæble i salater og desserter.

Gala Must
Middelstort rødt spiseæble med gule farvetoner. Meget saftigt og sødt, mange børns favorit.

Elstar
Mellemstortrødgult spiseæble. Fast og saftigt med fin syrlig-sød smag og aroma –forældresorterne er Golden Delicious og Ingrid Marie. Et af de bedstespiseæbler, men også god til madlavning.

Rød Ingrid Marie
Mellemstort, mørkerødt spiseæble. Fast og saftigt med frisk syrlig-sød smag. Dejligt at spise, og god i madlavning og til bagværk.

Cox Orange
Mellemstort rød-grønt spiseæble. Fast halvtørt, sødligt frugtkød med kraftig aroma. Fortrinligt til bagværk, madlavning, salater og desserter.

Holsteiner Cox
Mellemstort, spættet rødgult spiseæble. Fast, saftigt, lidt syrligt med god aroma, der minder om Cox Orange.

Rubens
Mellemstort spiseæble med lyserød kind. Et fast, saftigt og sødt æble med bid i. Forældresorterne er Gala og Elstar.

Belle de Boskoop (klassisk madæble).
Mellemstort rød-grønt madæble. Fuld af syrlig, aromatisk smag, der har gjort æblet til en klassiker i salater, bagværk og mad.

Pigeon
Lille, lysende rødt spiseæble. Fast, lidt tørt, hvidt frugtkød. Karakteristisksyrlig-sød smag med toner af nødder. Skønt at spise og eminent isalater, til lynstegning eller desserter. Populær til dekoration.

Rød Jonagold
Mellemstort rødgult spiseæble. Pragtfuld, syrlig-sød og krydret smag. Dejligt atsætte tænderne i, men også god til madlavning. Der findes også andre, fx Jonagored, Rubinstar, Marnica, Jomured og mange flere

Udvalgte artikler
Hvor kommer Julemanden fra?
Alle artige børn har set Rudolf og de andre rensdyr trække julemanden i sin kane oplyst af månens skær på en stjernespækket himmel på vej hjem til – ja, hvor egentlig?
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Almindelig Kvalkved
Almindelig Kvalkved (Viburnum opulus) - ofte blot kaldt Kvalkved - er en op til 5 meter høj busk, der vokser vildt i hegn, skov og krat.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Enkeblomst
Enkeblomst er en nem og taknemmelig sommerblomst, der blomstrer uafbrudt fra juli og helt indtil frosten sætter ind hen på efteråret
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Beskæring af en prydbusk
Den vigtigste ting du skal vide om beskæring af en prydbusk er, at den måske slet ikke har behov for beskæring.
Artikel kategori: Beskæring