Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron ssp


Rhododendron er høje prydbuske som får store blomster i forskellige farver. Der findes over 900 arter af Rhododendron.

Rhododendron familien inddeles i forskellige grupper. Der er azalier, japanske azalier og de stedsegrønne rhododendron.

Azalier er løvfældende Rhododendron. Mange har et smukt efterårsløv og en del er velduftende.

I Rhododendron familien er Azalien den bedste repræsentant for de gule og orange farver.

Flertallet bliver 1 – 1½ m høje. Enkelte kan blive små træer.

De Japanske Azalier er delvist løvfældende afhængigt af vinterens hårdhed. De bliver typisk ½ - 1 m høje og lidt bredere end de er høje. De er ofte rigtblomstrende planter.

De stedsegrønne Rhododendron findes i størrelse fra dværg til træ. Bladene er rigt varierede fra helt glatte, blanke til dybt endumenterede (tykt behårede) i nuancer fra lys beige til mørk rød.

Blomsterne findes i de fleste farver. Dog skal man være opmærksom på, at de klareste blå typisk er småbladede planter og at dybgule er ret sjældne.

Formen på blomsterne varierer fra bitte små klokker til store trompetagtige næsten håndstore. Nogle hænger enkeltvis og andre er i ponpon lignende klaser.

De fleste blomstrer mellem april og juni, men enkelte kan starte så tidligt som januar og andre helt hen til august – september. Hos visse arter har nyvæksten meget attraktive specielle farver eller behåring.

Hos en del af de små har bladene duft som f.eks. krydderurter.

En mangfoldighed af arter og sorter, som i Rhododendron-slægten, tiltrækker uvilkårligt en masse samlere blandt havefolket. Derfor er der til stadighed et stort udvalg af sorter i handlen

Rhododendron er blevet populære i moderne haver. Oftest er det lave typer der plantes i selvstændige bede. Det er almindeligt at blande Rhododendron med flere forskellige blomsterfarver. Af og til kan der blive lidt for meget farvelade over det, hvis ikke farverne harmonerer.

Rhododendron pryder i enhver have med sine store, flotte blomster i maj og juni. Generelt er rhododendron meget let at have med at gøre, når først du har plantet den rigtigt. Der er dog forskellige forhold man skal være opmærksom på, før man planter en rhododendron.

Plantning

Når du planter rhododendron og andre surbundsplanter, bør du:

plante dem i rhododendronsphagnum i et lag på 30-40 cm.
gennemvande sphagnumen inden plantning.
træde dem godt fast i sphagnumen.
vande jævnligt i starten, da surbundsbedet hurtigt kan tørre ud.
lægge f.eks. grannåle ud over bedet i et lag på 4-5 cm. eller
plante bunddække som fx. trædebregne, så bedet bevarer den rette pH-værdi.
plante lave sorter af rhododendron med en afstand på ca. 40-50 cm.
plante høje sorter af rhododendron med en afstand på 60-80 ca.

Rhododendron kan plantes året rundt, blot jorden er frostfri.

Pleje

Rhododendron og andre surbundsplanter:

skal have klippet visne blomster af efter blomstring.
må ikke udtørre.
skal en gang i året tilføres et nyt lag rhododendronsphagnum
tåler fuld sol til halvskygge.

Rhododendron er kendt som en "surbundsplante". For at planten skal kunne trives skal dyrkningsjorden være sur, hvilket typisk opnås ved at plante i ren spagnum. Spagnummen skal helst være af den grove slags, idet Rhodondron skal havde rigeligt med luft til rødderne.

Blade fra nåletræer og løvtræer kan være et godt supplement, eller erstatning for spagnum.

Rhododendron plantes i huller, som er gravet til en dybde af mindst 30 cm til de store arter/hybrider, og fyldt med spagnum og bladmateriale.

Eventuelt plantes i bede hvor voksematerialet er lagt oven på jorden. sidstnævnte metode øger behovet for vanding i sommer-perioden. Rhododendron skal have fugtig men veldrænet jordbund.

Gødning

Alle surbundsplanter bør gødes med organisk rhododendrongødning, som netop ikke svider planten. Store planter over 1 m kan dog sagtens gødes med en uorganisk kalkfri gødning, som f.eks. NPK.

Andre surbundsplanter

Du kan med fordel blande dit rhododendronbed med andre surbundsplanter. Derved kan du forlænge skønheden i bedet, så det hele tiden står smukt med blomster og løv i alverdens skønne farver. Af andre surbundsplanter kan vi nævne:
Klokkelyng, efterårslyng, forårslyng, blåbær, tyttebær, kalmia, pieris, tørvemynte, skimmia, liljekonvalbusk, pagodebusk, magnolia, valmuesøster,vinterglans, astilbe, liljer, bregner, bispehue, ensian, anemone, og primula.

Giftig: Alle plantedelene er giftige. Fjern eventuelle planterester og giv noget at drikke. Kontakt Giftlinjen straks. Behandling hos læge eller på sygehus kan være nødvendig.

Udvalgte artikler
Ny græsplæne
Såning af græsplænen forgår bedst fra midten af august til midten af septemper. Her er jorden både lun og fugtig. Der kan også sås om foråret fra april frem til midten af maj.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Begonia
En Begonia kan både være en potteplante og en udplantningsplante, men der er forskellige kulturer i forhold til de to. Som udplantningsplante anvendes især Begonia semperflorens hybrider og knoldbegoniaer.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Før plantning af træer, buske og stedsegrønne
Kontroller at planterne er uskadte og at leverancen stemmer overens med det bestilte. Er det barrodede planter dækkes de, evt. med en våd lærredssæk, det er vigtigt at planterødderne ikke bliver tørre.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Bedre computer
Som almindelig bruger af computer, bliver man hurtigt irriteret, når computeren går i slow motion, eller helt stopper med at reagere. Der kan selvfølgelig være noget alvorligt galt med programmerne eller med selve computeren, men ofte drejer det sig om en slags overbelastning af hukommelsen.
Artikel kategori: Nyhedsartikler