Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Lav selv salat
Den største udfordring i forhold til at dyrke salat er sommervarmen, som kan gøre, at det hurtigt blomstrer, og så bliver bladene bitre.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Jordbærsorter

Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Uddannelse for bæredygtig udvikling og iværksætteri
Klodens klima er ved at gå amok, og vi føler alle, at vi blot kan se til. For børn og unge kan det føles tungt, at der sker store omvæltninger i verden, der synes at true deres fremtid. ’Hvorfor er der ingen, der gør noget?’ siger de fortvivlet. Eller også vender de totalt ryggen til alle problemerne og koncentrerer sig om at blive effektive forbrugere af ting såvel som af underholdning.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Beskæring » Beskæring af træer
Beskæring af træer
BESKÆRING AF TRÆER

En del haveejere er bange for at beskære træer. At beskære korrekt er en færdighed, der udvikles over en årrække, ofte ved at forsøge sig frem, men der findes en række gode råd og principper, som kan hjælpe dig helt fra starten.

Inden du går i gang med selve beskæringen, er det en god idé at planlægge, hvilke planter der skal beskæres, samt hvordan og hvornår. Du bør også overveje, hvordan du ønsker, haven skal se ud, hvilke planter du vil have, og hvad du forventer af din have.

Du kan fjerne visne grene fra træer og buske året rundt. Hvis en gren er beskadiget er det bedst at skære grenen af lige før skaden, så der bliver et rent og enkelt snit. Efter nogle år skæres hele grenen af, når træet har afstødt grenen og grenkraven er dannet.

Det bedste tidspunkt for beskæring - hvis man spørger nåletræet, busken eller klatreplanten - er august/september. Løvfældende træer beskæres også i august/september hvor de er i vækst, men dog ikke længere har en helt så voldsom safttransport fra rod til krone, som de har i de tidligere måneder (bemærk dog, at safttransporten foregår så længe der er blade på træet).

Spørger man mennesket er det bedste tidspunkt for beskæring måske efter løvfald, idet der ikke er meget andet at lave i haven og det er lettere at overskue hvad man laver.

Hvis du beskærer om vinteren, især ved hård beskæring kan træet ikke gøre andet for at overleve end at ’vække’ de sovende knopper som sidder gemt inde under barken. Dette giver en masse strittende pinde (vanris) som vil skyde fra større grene og stammer. Dette medvirker til at der skal beskæres endnu mere de følgende mange år.

Beskæring inde ved stammen er et alvorligt indgreb på et træ, hvorimod beskæring på grene er mindre alvorlig. I stammen foregår den vigtige safttransport lige under barken og hvis den beskadiges kan det få fatale følger. Du bør derfor undgå at beskære for mange grene inde ved stammen og hvis det skal gøres, skal det helst foregå når grenen er ung og ikke har for stor en diameter.

Skal en gren beskæres gøres det lige over en udadvendt knop, som vender bort fra stammen.
Du skal altid først fjerne den døde, beskadigede eller syge del af træet. Hvis dette er for omfattende, og giver for mange sår på træet, skal du ikke beskære yderligere førend den næste sæson. Hvis træet har fået det bedre året efter og ikke viser tegn på sygdom kan du fjerne de skud som evt. er kommet som en reaktion på sygdom eller beskæring året før (vanris). Man fjerner dog kun hver tredje gren, så træet får en mindre reaktion på beskæringen året efter. De øvrige vanris kan skæres lidt tilbage gerne efter en udadvendt knop.

Hvis træet ikke har døde, beskadigede eller syge grene, men du blot ønsker at kronreducere, er det vigtigt at du nøje overvejer hvilke grene der bortskæres. Hvis du ønsker, at træet skal have mere luft i kronen bør du bortskære de mindste af kronens grene, evt. kun de grene som allerede har dannet en grenkrave. Husk at tage vægten af grenen først ved et snit længere ude på grenen inden der skæres inde ved stammen. Hermed undgås det at grenen river barken af stammen.

Hvis du ønsker at skære hele kronen tilbage, er det vigtigt at vælge grene med en diameter på max. 10 cm, så træet ikke får for store sår. Skær evt. grene af i forskellige længder så det kommer til at se mere naturligt ud.

Skal du beskære nåletræer skal du ikke fjerne nye sideskud helt, da det medfører, at der ikke dannes nye knopper på gamle grene. Man vil derfor i sidste ende blot stå med et virvar af brune kviste. Som hovedregel bør du aldrig fjerne mere end en tredjedel af det grønne materiale.
En korrekt beskæring kan eksempelvis fremme væksten, øge stabiliteten, forme, eller blot ”rydde op” i eventuelt visne grene. Hos et frugttræ kan du opnå en luftig og ikke alt for tæt trækrone, hvor frugten får tilstrækkelig sol, mens den modner, og hvor den er tilgængelig, når der skal høstes. Grundlæggende beskæres krydsende grene og grene som konkurrerer med topskuddet.

Formgivende beskæring udføres på unge træer, buske og andre planter for at gøre dem stærke og harmoniske.
Udvalgte artikler
Mål og vægt

Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Fersken
Stor busk eller lille træ 4-6 m. højt. Lyserøde blomster i april-maj. Frugten har en rødlig dækfarve og hvidt frugtkød. Den er saftig med god aromatisk smag. Modner fra slutningen af august til midt i september.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Blåbælg ’Død mands finger’
Blåbælg er en eksotisk plante, en fremmed på vore breddegrader, men den kan fint trives her i landet og er nem at dyrke.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Brugskunst og nostalgisk boligdesign
I en tid med stress og mangel på egentlige sociale relationer er det vigtigt at indrette vores boliger, så vi smelter sammen med dem.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Tulipantræ
er et stort, løvfældende træ. Vækstformen er smal og kegleformet i de unge år. Senere bliver den mere uregelmæssig med svære, vandrette grene, der bøjer opad og bærer særskilte småkroner.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Fingerbøl
Fingerbøl kan man næsten ikke kan få for mange af. Romantisk, yndefuld og nem er den.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
En havedam får haven til at boble af liv
Mange mennesker elsker at ligge i hængekøjen i deres have og høre vinden suse i træerne, mens de læser en god bog. Andre slapper bedre af ved at beskære deres roser eller fjerne ukrudt. Men uanset hvad man foretrækker, er haven et fristed, som skal tilpasses ens behov.
Artikel kategori: Havedammen