Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Er køb af ødegård i Sverige sagen?
Mange danskere, især fra Østdanmark, har købt en ødegård i Sverige. Gennem 60’erne og 70’erne kunne ødegårde fås meget billigt. Til gengæld manglede de ofte alle moderne bekvemmeligheder. I dag ligger priserne på ødegårde i et helt andet prisleje, men til gengæld er mange ødegårde til salg også blevet moderniseret. Er en ødegård i dag stadig et godt køb?
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Kirsebærkornel
Stor busk eller lille træ med en uregelmæssig tæt vækst, 3-5 m høj og tilsvarende bred. Blomstrer før løvspring med et væld af små gule blomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Vedligehold af dammen
Hvis du vil have en pæn dam med klart og åbent vand, er det som regel nødvendigt at vedligeholde dammen. Hvis du ikke gør det, er der stor sandsynlighed for, at dammen forvandler sig til en tilgroet algesump.
Artikel kategori: Havedammen
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Beskæring » Beskæring af træer
Beskæring af træer
BESKÆRING AF TRÆER

En del haveejere er bange for at beskære træer. At beskære korrekt er en færdighed, der udvikles over en årrække, ofte ved at forsøge sig frem, men der findes en række gode råd og principper, som kan hjælpe dig helt fra starten.

Inden du går i gang med selve beskæringen, er det en god idé at planlægge, hvilke planter der skal beskæres, samt hvordan og hvornår. Du bør også overveje, hvordan du ønsker, haven skal se ud, hvilke planter du vil have, og hvad du forventer af din have.

Du kan fjerne visne grene fra træer og buske året rundt. Hvis en gren er beskadiget er det bedst at skære grenen af lige før skaden, så der bliver et rent og enkelt snit. Efter nogle år skæres hele grenen af, når træet har afstødt grenen og grenkraven er dannet.

Det bedste tidspunkt for beskæring - hvis man spørger nåletræet, busken eller klatreplanten - er august/september. Løvfældende træer beskæres også i august/september hvor de er i vækst, men dog ikke længere har en helt så voldsom safttransport fra rod til krone, som de har i de tidligere måneder (bemærk dog, at safttransporten foregår så længe der er blade på træet).

Spørger man mennesket er det bedste tidspunkt for beskæring måske efter løvfald, idet der ikke er meget andet at lave i haven og det er lettere at overskue hvad man laver.

Hvis du beskærer om vinteren, især ved hård beskæring kan træet ikke gøre andet for at overleve end at ’vække’ de sovende knopper som sidder gemt inde under barken. Dette giver en masse strittende pinde (vanris) som vil skyde fra større grene og stammer. Dette medvirker til at der skal beskæres endnu mere de følgende mange år.

Beskæring inde ved stammen er et alvorligt indgreb på et træ, hvorimod beskæring på grene er mindre alvorlig. I stammen foregår den vigtige safttransport lige under barken og hvis den beskadiges kan det få fatale følger. Du bør derfor undgå at beskære for mange grene inde ved stammen og hvis det skal gøres, skal det helst foregå når grenen er ung og ikke har for stor en diameter.

Skal en gren beskæres gøres det lige over en udadvendt knop, som vender bort fra stammen.
Du skal altid først fjerne den døde, beskadigede eller syge del af træet. Hvis dette er for omfattende, og giver for mange sår på træet, skal du ikke beskære yderligere førend den næste sæson. Hvis træet har fået det bedre året efter og ikke viser tegn på sygdom kan du fjerne de skud som evt. er kommet som en reaktion på sygdom eller beskæring året før (vanris). Man fjerner dog kun hver tredje gren, så træet får en mindre reaktion på beskæringen året efter. De øvrige vanris kan skæres lidt tilbage gerne efter en udadvendt knop.

Hvis træet ikke har døde, beskadigede eller syge grene, men du blot ønsker at kronreducere, er det vigtigt at du nøje overvejer hvilke grene der bortskæres. Hvis du ønsker, at træet skal have mere luft i kronen bør du bortskære de mindste af kronens grene, evt. kun de grene som allerede har dannet en grenkrave. Husk at tage vægten af grenen først ved et snit længere ude på grenen inden der skæres inde ved stammen. Hermed undgås det at grenen river barken af stammen.

Hvis du ønsker at skære hele kronen tilbage, er det vigtigt at vælge grene med en diameter på max. 10 cm, så træet ikke får for store sår. Skær evt. grene af i forskellige længder så det kommer til at se mere naturligt ud.

Skal du beskære nåletræer skal du ikke fjerne nye sideskud helt, da det medfører, at der ikke dannes nye knopper på gamle grene. Man vil derfor i sidste ende blot stå med et virvar af brune kviste. Som hovedregel bør du aldrig fjerne mere end en tredjedel af det grønne materiale.
En korrekt beskæring kan eksempelvis fremme væksten, øge stabiliteten, forme, eller blot ”rydde op” i eventuelt visne grene. Hos et frugttræ kan du opnå en luftig og ikke alt for tæt trækrone, hvor frugten får tilstrækkelig sol, mens den modner, og hvor den er tilgængelig, når der skal høstes. Grundlæggende beskæres krydsende grene og grene som konkurrerer med topskuddet.

Formgivende beskæring udføres på unge træer, buske og andre planter for at gøre dem stærke og harmoniske.
Udvalgte artikler
Naturfotografering, en udfordrende hobby i naturen året rundt
Beundrer du også de fremragende naturbilleder, vi ser i tidsskrifter og på TV? De kræver tålmodighed i naturen og det rette fotoudstyr, men de er ikke uopnåelige. Moderne digitale kameraer har mange fordele for netop naturfotografen. Her får du en hurtig indføring i naturfotografering, en fantastisk spændende hobby i naturen og udendørs året rundt.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Fugle i haven
Fodring af fugle
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
GMO eller økologi? - Gensplejsede planter er en trussel mod økologisk landbrug.
Når man laver en gensplejset plante i laboratoriet sker det ved, at man åbner plantens genetiske anlæg – også kaldet plantens DNA streng. I den åbning, der opstår derved, bliver der indsat fremmede gener med nye egenskaber.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Redskabspleje
Hvis du giver dine håndredskaber en enkel grundlæggende pleje, vil de holder sig i optimal stand de næste årtier. Faktisk er et velholdt redskab en genstand, som du kan lade gå videre til dine børn, ja selv dine børnebørn. Sådan holder du dine håndredskaber i god stand i mange år:
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Roser og andre prydplanter
Havens prydplanter skal passes med omhu og omtanke. De skal have den vokseplads, der passer til deres forskellige vækstkrav og derefter den pleje der sikrer, at de altid er frodige og fri for sygdomme og skadedyr.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Hold hunde i snor langs stranden af hensyn til fuglelivet
’Du danske friske strand’ synger vi, for en tur langs stranden kan være befriende for motion og frisk luft. Sådan er det også for hundene, som på en strand finder masser af spændende ting at snuse til og rode rundt i.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Farligt "computerprogram" !!!!!!!!!!!!
Der går rygter om, at et meget farligt program: Mand 13.2, er lige på trapperne!
Artikel kategori: Sjove ting