Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Fugle i haven
Fugle i haven
Fodring af fugle om vinteren

Vinteren er nu over os igen, og mange fugle er fløjet sydpå. De fugle, som overvintrer her, overvintrer ofte i nærheden af byerne og i vore haver. De har lært, at de i svære tider ofte har nemmere ved at finde føde der end i skoven eller på marken. Fodring af fuglene er ikke kun en hjælp til dem, men fuglene er også meget vigtige i haven. Fra tidligt forår til sent efterår spiser de alle former for skadedyr i haven, som f.eks. snegle og bladlus. De hjælper rent faktisk haven med at trives. Så meget desto større grund er der til også at lokke dem ind i haven eller op på balkonen om vinteren.

Et festmåltid for fugle

Brug fantasien til at lave et appetitligt og dekorativt måltid til de fjedrede gæster, som f.eks. frøkage, æbler, hirsefrø, nyrefedtkage, jordnøddekæder og fyrrekoglefoderautomater.
Det at lave fuglebrætter, frøkager, nyrefedtkager eller fyrrekoglefoderautomater og så se, hvordan fuglene nyder dem, er en god vinterbeskæftigelse for voksne såvel som for børn på et tidspunkt, hvor der ikke sker meget i planteverdenen. Tag en fuglebog med, så kan man slå navnene på usædvanlige fugle op.

Opskrift på nyrefedtkager

Man skal bruge:

1 kilo usaltet nyrefedt
1 pande
750 gram fuglefrø
En stærk snor
Forme (f.eks. plastbægre, jogurtbægre, dåser)

Opvarm nyrefedtet, så det bliver flydende. Hæld fuglefrøene i. Skær snore af i længder på ca. 30 cm og hæng en snor i hver form. Hæld massen i formene og lad den stivne. Hæng kagerne op i haven, så de kan ses fra huset, og så evt. katte ikke kan nå dem. De kan også hænges op på fuglebrættet. Kagerne kan også hænges op i net, f.eks. appelsinnet.

Opskrift på fyrrekoglefoderautomater
Man skal bruge:
Store fyrrekogler
Jordnøddesmør
Fuglefrø
Snor
Fad

Læg et lag fuglefrø i fadet. Bind et stykke snor omkring fyrrekoglen. Den skal være så lang, at den kan bruges til ophængning. Dæk hele fyrrekoglen med jordnøddesmør. Rul fyrrekoglen i fuglefrøene, indtil den er helt dækket af frø. Ryst de løse frø af og hæng fyrrekoglen op, f.eks. uden for vinduet.

Opskrift på frøkager

Man skal bruge:
Et rundt, fladt stykke oasis
1 kilo usaltet nyrefedt
1 pande
1 kniv
1 stor flad tallerken
Frøblanding, f.eks. fuglefrø, solsikkefrø, jordnødder

Smelt nyrefedtet i panden (det må ikke blive for varmt). Skær en kile ud af oasisen. Dæk alle sider med nyrefedt. Skub hver side ind i fuglefrøene og pynt toppen med de andre frø. Skab en realistisk effekt ved at sætte kilen på en papirtallerken på fuglebrættet eller i vindueskarmen.

Fremstilling af dette fuglefoder er en god beskæftigelse på en trist søndag eller til fødselsdagsfesten. (Her kan man evt. give børnene forklæder på lavet af affaldssække.) Afhængig af antallet af børn skal ingredienserne måske fordobles.

Flere kreative ideer

Foderautomat
Man skal bruge:
En klar plastflaske med top
Wire
Syl
En skarp saks eller hobbykniv

Stik hul lige under toppen på hver side af flasken. Sæt wiren gennem hullerne og drej den, så den danner en strop. Skær forsigtigt et hul på 5 x 5 cm ud på hver side ca. 5 cm fra flaskens bund. Fyld flasken op til vinduerne med fuglefrø. Hæng automaten op i et træ eller på tøjsnoren.

Fuglebrætter

Fuglebrætter er nemme at lave, men man kan naturligvis også købe dem i alle former og størrelser. En stor skål på vindueskarmen eller et sted på græsplænen uden sne kan fungere som spisested for fugle.

Tips

Fuglene skal kun fodres om vinteren. Giv dem små portioner, helst om morgenen og sidst på eftermiddagen.
Sæt jævnligt vand ud, hvis temperaturen er under frysepunktet. Fuglene må ikke kunne bade i det. Når det har sneet, har fugle ikke brug for ekstra vand.
Margarine virker afførende og egner sig derfor ikke til fugle.
Gør fuglebrætterne rene med jævne mellemrum for at forhindre sygdomme i at sprede sig.
Så nogle tidsler i haven. De tørre blomsterhoveder er ikke alene meget dekorative, men fuglene elsker også frøene.
Fugle elsker bær, og bærbuske på balkonen eller i haven er derfor farverige fugleattraktioner.
Sæt en lille klokke på kattens halsbånd og hold den indendørs, når fuglene lige er blevet fodret.


Udvalgte artikler
Roser i potter
Roser i potter kan i princippet plantes hele året, men det er bedst hvis det foregår i foråret eller efteråret, hvor der hverken er for varmt eller for koldt. Køb pottede roser på planteskolen eller i supermarkedet, og plant dem straks når du kommer hjem.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Græsplænen

Artikel kategori: Spørgsmål og svar
Udvalgte artikler
Se på fugle – fuglekikkeri er verdens bedste hobby
At se på fugle er en pragtfuld hobby, som enhver kan dyrke og få varig glæde af. Der bliver flere og flere fuglekikkere i Danmark, og det er der gode grunde til. Det eneste du har brug for er en fuglebog, en kikkert og en notesbog. Resten afhænger bare af, at du tager lidt rundt, hvor du kan finde interessante fugle året igennem.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Unødvendig viden
Unødvendig viden er en hel videnskab, som mange ynder at beskæftige sig med – bare for sjov. Laver man en søgning på nettet, finder man hurtigt masser af unødvendig viden, som man aldrig vil få brug for. Her er lidt eksempler:
Artikel kategori: Nyttig viden